Przecież dochód bierzemy z miesiąca następującego po miesiącu w którym nastąpiło uzyskanie dochodu jak wróciła do pracy w styczniu to chyba jest logiczne, że luty jest miesiącem następującym
MMilka....gdyby w ustawie byl zapis-uzyskanie dochodu spowodowane rozpoczęciem pracy po zakończeniu urlopu wychowawczego to OK...rozpoczęcie pracy w styczniu.... dochód za luty uchylenie od marca.
ALE mamy zapis- uzyskanie dochodu spowodowane zakończenie urlopu...zakończenie urlopu w grudniu........... dochód za styczeń.... uchylenie od 1 lutego
bo SKO różnie rozpatruje ... zwłaszcza jak w składzie są ludzie nie znający się na świadczeniach rodzinnych ... i właśnie dlatego decyzje SKO nie są źródłem prawa
zdarza się przecież bardzo często, że w bliźniaczo podobnych przypadkach są różne rozstrzygnięcia, w zależności od składu komisji
Nasza ustawa wyraźnie mówi, że uzyskanie dochodu to zakończenie urlopu a w danym przypadku urlop zakończył się w grudniu więc uzysk za styczeń .... dokładnie tak samo jakby urlop zakończył się 15, 20 , 29 ....
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ja też miałam wątpliwości w takiej sytuacji... rozstrzygnęłam na korzyść klienta. Nawet w programie - aby wstawić datę zakończenia urlopu wychowawczego należy podać datę zatrudnienia. Uważam że w domyśle dzień zakończenia urlopu wychowawczego to właśnie dzień powrotu do pracy.
to jest moje stanowisko, wiem że dyskusja na ten temat toczy się od dawna pewnie jak są różne podejścia sko do tematu tak i kontrolujących pewnie też ( ja kontroli nie miałam)