załączniki do rozp.-bierzemy? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 02 mar 2016, 10:31

czy do wniosku tylko na drugie i kolejne dziecko, tam gdzie nie bierzemy dochodów, nie bierzemy żadnych załączników do rozporządzenia?
emiljaa
Referent
Od: 03 kwie 2014, 13:28
Zajmuję się: ŚR i inne

Napisano: 02 mar 2016, 10:35

1. wersja literalna - mimo, że na drugie dziecko ma być komplet (tak twierdzi też Mazurkiewicz);
2. wersja logiczna - nie bierzemy (tak twierdzi tez Wardach).
Ja raczej nie będę brał
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2016, 9:46

a w przypadku, gdy ubiegają się na pierwsze dziecko, ale nie osiągnęli dochodów z załączników nr 2, 3 i 4, to bierzemy załączniki i wpisują 0 czy nie bierzemy ich?
jak będziecie robić?
emiljaa
Referent
Od: 03 kwie 2014, 13:28
Zajmuję się: ŚR i inne

Napisano: 03 mar 2016, 10:41

Ministerstwo twierdzi, że jeżeli wnioskodawca lub członkowie rodziny nie prowadzili działalności gosp. na podst. ryczałtu to nie składają zał.nr3
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2016, 11:25

Elmer pisze:1. wersja literalna - mimo, że na drugie dziecko ma być komplet (tak twierdzi też Mazurkiewicz);
2. wersja logiczna - nie bierzemy (tak twierdzi tez Wardach).
Ja raczej nie będę brał
A co z art. 13 ust.17? To chyba jasno określa, że nie bierzemy dochodów, jak nie ubiegają się o świadczenie na pierwsze dziecko?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 03 mar 2016, 11:41

Zosiu ten art. określa, że nie bierzemy załączników (tu masz rację). Niestety zapomnieli napisać, że również nie występujemy do empatii. Jako, że pytanie brzmiało tylko o załączniki to mój błąd, mi bardziej chodziło o to, że literalnie nie ma zapisu, iż nie występujemy sami o dochody i skł. zdrowotne. Wiem to bez sensu, ale zapomnieli nas z tego zwolnić.
Sorry za neiścisłość
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2016, 11:50

No ale to trochę chyba szukanie dziury w całym (jak zwykle u Mazurkiewicza) - kryterium dochodowe jest tylko przy ubieganiu się o świadczenie na pierwsze dziecko, więc już samo to powinno wystarczyć do tego, że nie badamy dochodu przy ubieganiu się o świadczenie na drugie i kolejne dzieci. Nie sądzę, aby ktoś był tak nadgorliwy i brał te dochody przy wnioskach na drugie i kolejne dzieci.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 03 mar 2016, 12:10

tez tak uważam, że trochę na siłę wskazuje błędy.
Poza tym jak przy kontroli ktoś mi będzie chciał coś zarzucić to mu to druknę z empatii
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2016, 12:28

ale nawet we wniosku pkt 7 inne dane i tam sa te dochody pisze - wypełniac w przypadku ubiegania sie na pierwsze dziecko.. ja nie biore na druge w góre jeżeli sie łapia kryterium biore...
kiki2015

Napisano: 03 mar 2016, 14:15

ale czy bierzemy załączniki 2,3 i 4 od każdego dorosłego w rodzinach z pierwszym dzieckiem (z dochodami), bo pisze na tych załączników że zbieramy jedynie jeżeli dochody zostały osiągnięte/posiada gospodarstwo???

we wnioskach na drugie i kolejne dziecko, nie bede zbierał dokumentów dochodowych, bo to k... jakaś biurokratyczna bzdura i żadna kontrola niech nie próbuje tego przestawiać bo dam im telefon do ministerstwa
SR01

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x