Ja się akurat z tym nie zgadzam, bo wniosek w innym terminie niż 1-15 września można składać tylko w uzasadnionych przypadkach, a zmiana kryterium dochodowego, moim zdaniem, takim przypadkiem nie jest.DariaLos pisze:Na szkoleniu Pani szkoląca mówiła, że jak nastąpi zmiana kryterium dochodowego to można składać w trakcie roku wniosek tj. od stycznia i nie obejmuje wtedy reguła do 15 września. Nowe kryterium = nowi potencjalni świadczeniobiorcy - tak tłumaczyła
Nawet jeśli taka osoba złoży nam teraz we wrześniu wniosek to nie możemy przyznać od stycznia, bo jeszcze nie weszły nowe kryteria, wejdą dopiero od stycznia 2025 r., więc musimy odmówić.Alicja18 pisze:Ja w takim przypadku przyjęłabym wniosek. W decyzji odmówiłabym za okres od września do grudnia z powodu niespełnionego kryterium dochodowego a przyznałabym za okres od stycznia do czerwca zgodnie z nowym kryterium.
asiaops12 pisze: ↑27 sie 2024, 6:53Nawet jeśli taka osoba złoży nam teraz we wrześniu wniosek to nie możemy przyznać od stycznia, bo jeszcze nie weszły nowe kryteria, wejdą dopiero od stycznia 2025 r., więc musimy odmówić.Alicja18 pisze:Ja w takim przypadku przyjęłabym wniosek. W decyzji odmówiłabym za okres od września do grudnia z powodu niespełnionego kryterium dochodowego a przyznałabym za okres od stycznia do czerwca zgodnie z nowym kryterium.