Zalecenia pokontrolne - Dodatek energetyczny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 12 maja 2017, 9:00

Witam, w trakcie kontroli zarzucono mi błąd. Mianowicie wnioskodawca zamieszkuje na terenie naszego miasta na ulicy X. W umowie z zakładem energetycznym znajduje się inny adres tj. miejscowość Y, ale wynika to z tego, że "po drodze" zgodnie z uchwałą miejscowość Y stała się ulicą X. Zmieniła się tylko nazwa, budynek stoi dalej, a wnioskodawca zamieszkuje w miejscu dostarczania energii. Kontrolujące kazały mi wstrzymać wypłatę dodatku i zobowiązać wnioskodawcę do podpisania nowej umowy. Tylko teraz moje pytanie, jak to ugryźć? Wezwać wnioskodawcę? Na jakiej podstawie? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi.
Gopsik28
Praktykant
Od: 12 maja 2017, 8:53
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, 500+, dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 12 maja 2017, 23:08

Zależy, czy kontrolujące wiedziały o tej zmianie i wzięły to pod uwagę czy nie. Jeśli nie, to można nic nie robić. Co najwyżej (dla jasności) załączyć tu ni ówdzie kopię uchwały lub adnotację o uchwale, z podaniem miejsca publikacji.
Jeśli wiedziały i umyślnie napisały, to trudna sprawa i nie na ten post. Łatwiej chyba udowodnić, że nie jesteśmy wielbłądami.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2017, 23:19

Jest sposób. Bez nowej umowy. Wystarczy, że gmina odmówi, a wnioskodawca odwoła się do SKO, a jeśli SKO nie naprostuje sprawy, to niech wnioskodawca kieruje ją do sądu. Skutek wydaje się murowany.
Alternatywnie można rozważyć problem z doradcą prawnym.
Tak czy owak uważam za niewłaściwe żądanie nowej umowy.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2017, 7:42

Problem w tym, że tłumaczyłam im na czym rzecz polega. Wiedzą, że jest uchwała i w odpowiedzi na pytania pokontrolne podałam im numer i datę. Niestety, przekazały Pani Skarbnik, że mamy wstrzymać wypłatę. Tak jak piszesz, chyba nie wygram z nimi tylko nie wiem na jakiej podstawie miałabym to wstrzymanie zrobić i czy wezwać kobietę czy od razu wszczynać postępowanie?
Gopsik28
Praktykant
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, 500+, dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 15 maja 2017, 21:33

Gopsik28 pisze:nie wiem na jakiej podstawie miałabym to wstrzymanie zrobić
Ja niestety też nie wiem. Chodzi mi jednak po głowie, że tamte kontrolerki wiedzą, a może i wasz radca.
Gopsik28 pisze:czy wezwać kobietę czy od razu wszczynać postępowanie?
Też nie kojarzę podstawy, a po głowie mi chodzi by ewentualnie zaprosić, przeprosić i wytłumaczyć, że to nie nasza wina...
Wychodzi, że to wina wnioskodawcy. Już dawno wiadomo, że „kto chce mieszkać na Bermudach, to musi ponosić konsekwencje”. ;)
Gopsik28 pisze:czy od razu wszczynać postępowanie?
:shock: :? :mrgreen:
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2017, 7:21

PS.
Ponieważ może to dotyczyć też dodatku mieszkaniowego, to proponuję zapytanie zamieścić także na forum Dodatki mieszkaniowe. Może tam ktoś pomoże. Albo się dowie.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2017, 11:48

PCW dziękuję Ci bardzo!
Dalej, nie wiem co robić, ale podniosłeś/aś mnie duchu
:)
Gopsik28
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x