to fakt,W ustawie nie ma zapisu, że alimenty tylko bieżące.
tys prowdabrodafix pisze:warto mieć je na uwadze
mnie po prostu przekonuje ww. argumentacja"Zobowiązany korzystałby dwukrotnie z naruszania przez siebie prawa - za pierwszym razem nie wykonując swojego skonkretyzowanego obowiązku terminowo i należycie (popełniając delikt cywilnoprawny wobec uprawnionego do świadczeń alimentacyjnych), drugi raz - uzyskując pomniejszenie przychodu w rozmiarze większym niż osoba w takiej samej sytuacji prawnej i faktycznej, która swoje świadczenia łożyła należycie i w terminie".
no tez to miałam na myślibrodafix pisze: ↑03 cze 2025, 11:19mnie po prostu przekonuje ww. argumentacja"Zobowiązany korzystałby dwukrotnie z naruszania przez siebie prawa - za pierwszym razem nie wykonując swojego skonkretyzowanego obowiązku terminowo i należycie (popełniając delikt cywilnoprawny wobec uprawnionego do świadczeń alimentacyjnych), drugi raz - uzyskując pomniejszenie przychodu w rozmiarze większym niż osoba w takiej samej sytuacji prawnej i faktycznej, która swoje świadczenia łożyła należycie i w terminie".![]()
...no dobrze, ale jakie są wpłaty z trzech ostatnich miesięcy?, bo może być tak, że wpłaty są nierówne...bo gość ma spore zadłużenie i wpłaca jak mu kieszeń pozwala. Ja bym wzięła tak jak jest na zaświadczeniu. Ty nie możesz niczego odejmować.