zaległość za wodę a DM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 22 sie 2023, 9:33

Złożyła nam wniosek pani w trudnej sytuacji materialnej. Przeglądając dokumenty zauważyłam, że nie ma naliczenia za wodę. Skierowałam panią do wodociągów. Niestety okazało się że ma zadłużenie (150 zł.) i nie mogą jej naliczyć opłaty bez spłaty zadłużenia. Na chwilę obecną nie jest w stanie teraz uregulować w całości opłaty. Czy pomimo tego rozpatrzyć wniosek bez ujętej opłaty za wodę? Co radzicie?
gosia1407
Praktykant
Od: 09 cze 2022, 7:43
Zajmuję się: dodatek mieszkaniowy, księgowość

Napisano: 22 sie 2023, 9:57

Szkoły są dwie. Jedni uważają, że wydatki nie muszą być zapłacone (gdyby stać było człowieka na uiszczanie opłat to nie przyszedłby po dodatek).
Drudzy, że wydatki powinny być zapłacone. Wydatek – w ujęciu ekonomicznym jest to rozchód środków pieniężnych w różnych formach. W przypadku niezapłacenia - nie można mówić o wydatku, skoro opłaty za użytkowanie lokalu nie są uiszczane.
Przy ubieganiu się o przyznanie dodatku mieszkaniowego należy udokumentować wysokość poniesionych opłat związanych z utrzymaniem mieszkania. Jest to równoznaczne z tym, że wydatki te powinny być uregulowane.
Moje zdanie to druga opcja, tym bardziej, że według zmian w ustawie, liczymy teraz wydatki poniesione w miesiącu poprzednim, więc był czas na zapłacenie.
Wybór nalezy do Ciebie ;)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem