Zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia przez spółkę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 21 cze 2023, 8:53

Może ktoś z Was wie coś na temat podwyższonej kwoty świadczenia za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia dla spółki.
Mamy na terenie gminy Pana, który prowadzi gospodarstwo agroturystyczne i przyjmuje do siebie obywateli Ukrainy. Do tej pory składał wnioski jako osoba fizyczna teraz chciałby zacząć ubiegać się o świadczenie jako spółka. W rozporządzeniu z 4 maja 2022 r. jest mowa, że kwota świadczenia może zostać podwyższona przez wojewodę w przypadku spółki. Chciałby skorzystać z tej możliwości. Jak to w ogóle wygląda z poziomu złożenia wniosku? To jest ten sam wniosek? Nigdzie nie ma tam opcji zaznaczenia, że ubiega się o kwotę podwyższoną. Co z takim wnioskiem w ogóle zrobić? Przekazać do wojewody żeby podjął decyzję?
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 22 cze 2023, 10:24

u mnie wyglądało to tak: pan złożył wniosek zgodny z rozporządzeniem, do wniosku dołączył oświadczenie, że chce się ubiegać o podwyższoną stawkę. Wszystko zostało przekazane Wojewodzie. Wojewoda po 3 miesiącach wystosował do mnie pismo, że powinienem mu przyznać świadczenie w kwocie podstawowej i wypłacić i dopiero wówczas przesłać ten wniosek. Zgodnie z wytycznymi tak zrobiłem. Po wypłacie napisałem pismo,że świadczenie zostało wypłacone (kwota oraz ilość dni zakwaterowania) i ponownie z wnioskiem przesłałem do Wojewody. Wojewoda wezwał Stronę postępowania do przedłożenia dodatkowych dokumentów oraz faktur za zużycie wody, prądu itd. za okres zakwaterowania. Robiono kalkulację kosztów i ostatecznie Pan Wojewoda nie przyznał mu stawki podwyższonej. Sprawa trwała 9 miesięcy, ale był to sam początek więc myślę, że teraz będzie to sprawniej działało. Proponuje zadzwonić do Ministerstwa spraw wewnętrznych i administracji, tam jest osoba, która zajmuje się tymi sprawami i jest bardzo pomocna. podpowie jak najlepiej to zrobić.
tedik0
Praktykant
Od: 30 lis 2018, 22:13
Zajmuję się: SR

Napisano: 22 cze 2023, 13:21

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zadzwoniłam do województwa do wydziału zarządzania kryzysowego i tam pan mi powiedział, że nie ma możliwości uzyskania kwoty podwyższonej. Nawet jak wnioskodawca wystąpi z wnioskiem do wojewody, to i tak dostanie decyzję odmowną. Tak przekazałam wnioskodawcy. Miał się jeszcze sam kontaktować z województwem w tej sprawie. Na chwilę obecną...cisza
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x