zapłacone rok temu a odsetki się... rodzą - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 lis 2010, 11:54

Witam.
Mam taki problem - ponad rok temu zapłaciłam poborcy skarbowemu całość zobowiązania z tytułu nienależnie pobranych świadczeń. Zaciągnęłam na ten cel kredyt i zapewniano mnie, że sprawa jest całkowicie i ostatecznie załatwiona. Dzisiaj przyszedł polecony z Urzędu Miasta, z tytułem wykonawczym z powodu odsetek. Dzwoniłam i dowiedziałam się że najprawdopodobniej te odsetki urodziły się przez skarbówkę - ktoś coś źle wyliczył, potem panie w MOPS-ie podliczyły i wyszło że jestem jeszcze winna ponad 300 zł.
Chce poprosić o umorzenie tej kwoty, ile razy można płacić za to samo, tym bardziej że minęło już półtora roku i nikt nie obudził się wcześniej.
Jak napisać skuteczne podanie w takiej sprawie? Bo to że nie bardzo mnie stać aby jednorazowo tę kwotę z kieszeni wyjąć jest jedną sprawą, drugą jest to że czuję się pokrzywdzona - przez US, bo zwrot należności należał się jak psu zupa, ale dlaczego mam cierpieć przez ich bałagan? Czy któraś z pań i panów zetknęła się z czymś podobnym i jak poszkodowany petent (bo przecież ktoś przekłada sobie papierki, robi błędy a problemy mam ja!) może pociągnąć winnego urzędnika do odpowiedzialności?
~Ulka

Napisano: 26 lis 2010, 13:15

Skarbówka twierdzi, że prawidłowo ściągnęła należność na podstawie otrzymanego tytułu egzekucyjnego i przekazała wierzycielowi. Z tego wynika, że wystawiony tytuł egzekucyjny nie był prawidłowy, bo ktoś nie umiał dobrze policzyć odsetek. A MOPS domagał się od US kilkakrotnie dodatkowego ściągania, czego US odmówił.
Już sama nie wiem czy pisać wniosek czy też domagać się bo ja wiem czego? Ponownego wyliczenia, to może wyjdzie nadpłata?
~Ulka

Napisano: 01 gru 2010, 16:06

Napisz bezpośrdnio odwołanie do burmistrz ze urzednik źle naliczył i po takim czasie domaga sie zapłaty odsetek.
Miałaś decyzję ?
tam powinna być kwota do zapłaty jak ją zapłaciłaś to nich płaci ten co zawalił,
~ale

Napisano: 02 gru 2010, 20:34

w tytule wykonawczym podaje się kwotę odsetek na dzień wystawienia tytułu, dalsze odsetki na dzień zwrotu wylicza już Urząd Skarbowy, dolicza koszty postępowania. Ośrodek nie wie, kiedy US ściągnie należność, więc nie może gdybać jaka będzie kwota odsetek. Idź wyjaśnić sprawę do naczelnika US. W decyzji dotyczącej zwrotu NP, jeśli ktoś podaje odsetki to też na dzień wydania decyzji, w przypadki zwrotu ponownie przelicza się odsetki na dzień zwrotu.
~aśka

Napisano: 12 sty 2011, 2:00

Witam i dziękuję za odpowiedzi.

Biegałam jak oparzona przez kilka pierwszych dni, poradzono mi złożyć wniosek o umorzenie w tych odsetek w MOPS (wraz z prosbą o zawieszenie czynności egzekucyjnych). Dopiero dzisiaj dostałam z MOPS pismo nie z decyzją a z żądaniem stawienia się i uzupełnienia dokumentów. Swoją drogą chyba tylko świadectw przejścia wszystkich szczepień nie chcą - tak to wszystko, co w pośpiechu ominęłam i jeszcze to, co sobie umyślili mam im zanieść. Mam przykre wrażenie, że właściwie to jest im obojętne - kto zawalił, gdzie zawalił, byle księgowość się zgadzała. A aby księgowość się zgadzała to najlepiej przywalić ostatniemu w łańcuchu pokarmowym. W/w ostatni to osoba która procedur administracyjnych nie zna i nie rozumie i można nią zakręcić...

No cóż kontaktowałam się z moim Radnym i poradził mi iść do prawnika w Urzędzie Miasta, a jak tam mi nie poradzą, to innego mi poleci. Wizyta w US tak jak pisałaś, jest konieczna.

Jeszcze raz Wam obu dziękuję - wiem że to nie koniec świata itd, ale krew mnie zalewa jak tylko o tym wszystkim pomyślę i każda udzielona spokojnym tonem rada jest dla mnie bardzo cenna - bo sprowadza rzecz do właściwych proporcji.

~Ulka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x