Należy złożyć do końca maja ale jeszcze chwilę poczekam bo może się okazać że kwoty, które nam starczają na maj i np. czerwiec będzie można przełożyć na kolejne miesiące a nie zwrócić do UW.
Witam jestem po rozmowie telefonicznej z UW gdzie pytanie moje brzmiało : czy jeśli nie przedłużono terminu składania wniosków z dopłatami, a kwoty zapotrzebowania na dzień dzisiejszy przekraczają niezbędne do wypłaty kwoty to czy muszę robić zapotrzebowanie ? i czy w rozliczeniu ując tylko przeliczone na pozostałe miesiące dodatki + obsługa 1% i resztę zwrócić ? Otrzymałam odpowiedz : jeśli nie ma potrzeby na dodatkowe środki bo starczają te kwoty z poprzedniego półrocza to nie ma potrzeby robienia zapotrzebowania. Jeśli chodzi o rozliczenie to ustalamy ile jest nam potrzebne na pozostałe wypłaty dodajemy 1% za obsługę i resztę zwracamy do UW. Mam nadzieję że informacja się przyda. Pozdrawiam
Jeśli do gminy nie wpłynął żaden wniosek o dodatek mieszkaniowy powiększony o
dopłatę do czynszu (tzw. wniosek o dodatek mieszkaniowy z adnotacją) i z
przeprowadzonego rozeznania wynika, że na jej terenie nie ma osób, które spełniałyby warunki
przyznania dodatku mieszkaniowego powiększonego o dopłatę do czynszu, gmina nie musi
składać wniosku do wojewody o przekazanie środków na ten cel. Gmina może też
jednak złożyć wniosek o zapotrzebowanie na kwotę „0” zł. W takim przypadku, gdyby
wspomniane wyżej założenia okazały się błędne, gmina będzie mogła łatwo złożyć
korektę zapotrzebowania (zgodnie z art. 15zzzih ust. 1 ustawy).
nasz Ośrodek stwierdził, że skoro do tej pory nikt nie złożył wniosku a tym bardziej, że NIKT nie wypytywał o te dopłaty to my w CAS wysyłamy 0 zł zapotrzebowania, pamiętajcie jeśli ktoś się wam wychyli z tym wnioskiem, zawsze można złożyć korektę, ewentualnie wypłacić z pieniędzy gminnych a to co przyjdzie z UW do budżetu gminy.