Mam pytanie, czy aby dostać środki na wypłaty tych 40zł składacie sami wnioski o przyznanie środków z Funduszu Pomocy ??? Bo u nas wniosków pełno a nie było żadnego zapotrzebowania, nic
niestety u nas nic nie było...i właśnie znalazłam na stronie DUW zasady przekazywania środków z funduszu pomocy , tylko teraz już sama nie wiem, czy to tylko dotyczy Gmin czy nas jako OPS też (skoro mówisz że było w CAS)
znalazłam opinie, żeby dawać par. 4300, tylko nie wiem, jaki rozdział 85395?:
"Dotacja celowa otrzymana z budżetu państwa na realizację zadań bieżących z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych gminie (związkom gmin, związkom powiatowo-gminnym) ustawami. Z racji zaś faktu, że wspomniane świadczenia mają charakter pomocy społecznej, należy rozważyć dział 852 (Pomoc społeczna) oraz rozdział 85321 (Pomoc cudzoziemcom).
Od strony wydatkowej należy rozważyć tożsamy dział a rozdział 85195 (Pozostała działalność). W zakresie paragrafu wydatkowego trafny byłby paragraf 430 (Zakup usług pozostałych). W opisie do tego paragrafu m.in. wskazano, że obejmuje wydatki, w szczególności: (…) usługi komunalne i mieszkaniowe, między innymi: opłaty za wynajem sal, wydatki związane z zakwaterowaniem uczestników kursów szkoleniowych, wydatki na utrzymanie cudzoziemców (np. hotele, wyżywienie, przejazdy…).
Jednocześnie należy zastrzec, że powyższe nie wyklucza innych rozwiązań klasyfikacyjnych"
chyba był dała z 85395, bo środki otrzymają Polacy, z tym że chyba trzeba wydzielić dwa paragrafy: świadczenia pieniężne dla osób fizycznych 3110 i dla podmiotów 4300?