zaprzestanie prowadzenia gosp. rolnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 maja 2014, 14:34

do ZDO rolnik ma złożyć oświadczenie, że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego
z informacji KRUS wynika, że gdy rolnik zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa to w takim wypadku nie może podlegać obowiązkowemu ubezpieczeniu u nich - wynika z tego, że składki powinny być u nas
po drugie skoro osoba zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego i KRUS go wykreśli - to w końcu jaki z niego rolnik
albo ja tu czegoś nie rozumiem, albo wynika na to, że osoba nie będąca rolnikiem podpisuje oświadczenie, że jednak nim jest
chore to jakieś

osoba chce mieć wszystko w papierach poukładane i boi się tego, że kiedyś ktoś wpadnie na pomysł, żebyśmy sprawdzali w KRUS do kiedy opłacał składki a w związku z tym prowadził gospodarstwo rolne i co wtedy? u nas oświadczenie, że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa to w takim razie skąd obowiązek opłacania składek?

może ktoś mi rozjaśni ten temat bo już widzę, że zaczynam nic nie wiedzieć :(
!Q!Q!Q!

Napisano: 19 maja 2014, 14:42

To jest straszne co my musimy robić. Wiadomą rzeczą jest, że osoba będąc małżonkiem rolnika czasami pomaga w pracy w gospodarstwie ale też małżonek pomaga w opiece nad dzieckiem. Po co wprowadzono te oświadczenia, chyba tylko dla pogorszenia sytuacji. Wcale się nie dziwię osobom, że boją się podpisywać te oświadczenia.
Ewa2014

Napisano: 19 maja 2014, 14:44

ja też już widzę ciemność ... :lol:
Dagg

Napisano: 19 maja 2014, 14:49

Ja jestem tego samego zdania!!!!Głupota totalna! Po co wprowadzali nową ustawę!To tak jakby zabrali emeryturę i potem wrócili ale z nakazem żeby dopracować 5 lat! Nasz rząd nic nie wymyśli normalnego!
paula20033

Napisano: 20 maja 2014, 10:50

Zgodnie z ustawą o ubezpieczeniu społecznym rolników:

Ilekroć w ustawie jest mowa o:
rolniku - rozumie się pełnoletnią osobę fizyczną, zamieszkującą i prowadzącą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, osobiście i na własny rachunek, działalność rolniczą w pozostającym w jej posiadaniu gospodarstwie rolnym, w tym również w ramach grupy producentów rolnych, a także osobę, która przeznaczyła grunty prowadzonego przez siebie gospodarstwa rolnego do zalesienia;

czyli teraz jeżeli ktoś podlega obowiązku ubezpieczenia w KRUS to prowadzi gospodarstwo rolne
czyli rolnik nie może złożyć oświadczenia, że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego bo składając takie oświadczenie nie jest już rolnikiem
--------

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x