Witam! Mam taki problem: Klientka - rolniczka przyniosła nowe orzeczenie dziecka o niepełnosprawności. Od lipca ma prawo do świadczenia pielęgnacyjnego. Oczywiście złożyla oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego.
Teraz dostałam z KRUSu wniosek o udostępnienie danych z zapytaniem, czy klientka takowe oświadczenie złożyła. Dodam, że ta pani była w KRUSie (chcieli zaświadczenie o pobieraniu świadcz. piel.) i nikt nawet nie wspomniał o ubezpieczeniu, od niej nie żądali żadnego oświadczenia, żadnych wyjaśnień.
Czy mam prawo udzielić takich informacji? We wniosku o udostępnienie danych podali art. 37 ust 3 ustawy o ubezpieczeniu społ. rolników cyt: "Organy prowadzące ewidencję gruntów i budynków, organy podatkowe, organy prowadzące księgi wieczyste, Zakład, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz organy wykonawcze jednostek samorządu terytorialnego są obowiązane udzielać nieodpłatnie Kasie informacji niezbędnych do ustalenia okoliczności mających znaczenie w sprawach z zakresu ubezpieczenia."