zasiłek celowy na zakup opału - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 cze 2022, 8:38

hej mam pytanie i to na poważnie :roll: przyznajecie w okresie letnim zasiłki celowe na zakup opału? mnie wpłynęło właśnie podanie o pomoc finansową na zakup opału?
s_buziaczek
Praktykant
Od: 17 mar 2022, 9:33
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 21 cze 2022, 9:06

Tak, swego czasu węgiel czy nawet gałęziówka były tańsze niż w sezonie jesienno-zimowym.
Zawsze możesz żądać potwierdzenia zakupu opału w postaci faktury.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 21 cze 2022, 9:07

My w okresie letnim nie przyznajemy takich zasiłków. Ponadto strony dostały dodatek osłonowy na ten cel. Wiem, że są to śmieszne pieniądze, patrząc na ceny węgla, którego zresztą i tak nigdzie nie ma. Ale my też mamy niewielkie środki na ten cel. Covid nie wykończył ludzi, to zimno to zrobi.Ale trzeba indywidualnie rozpatrzyć sprawę.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 21 cze 2022, 9:21

To zależy. Niektóre osoby składają u nas wnioski konkretnie na zakup drewna z lasu teraz (bo taniej), które sami sobie u leśniczego „wyrabiają” (bo jeszcze taniej), a potem przez lato suszą. Podobnie jak na zakup i regularne zbieranie sobie drewna odpadowego z lokalnych stolarni (głównie przez starszych i schorowanych). To akurat uznaję za uzasadnione, doceniam zaradność i zapobiegawczość. Co innego jakieś tam „dej na wągiel, bo się należy”- nawet nie mamy takich środków, żeby teraz każdemu potrzebującemu po reklamówce węgla przyznać. Kwestia oceny sytuacji i możliwości finansowych.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x