hej mam pytanie i to na poważnie przyznajecie w okresie letnim zasiłki celowe na zakup opału? mnie wpłynęło właśnie podanie o pomoc finansową na zakup opału?
Tak, swego czasu węgiel czy nawet gałęziówka były tańsze niż w sezonie jesienno-zimowym.
Zawsze możesz żądać potwierdzenia zakupu opału w postaci faktury.
My w okresie letnim nie przyznajemy takich zasiłków. Ponadto strony dostały dodatek osłonowy na ten cel. Wiem, że są to śmieszne pieniądze, patrząc na ceny węgla, którego zresztą i tak nigdzie nie ma. Ale my też mamy niewielkie środki na ten cel. Covid nie wykończył ludzi, to zimno to zrobi.Ale trzeba indywidualnie rozpatrzyć sprawę.
To zależy. Niektóre osoby składają u nas wnioski konkretnie na zakup drewna z lasu teraz (bo taniej), które sami sobie u leśniczego „wyrabiają” (bo jeszcze taniej), a potem przez lato suszą. Podobnie jak na zakup i regularne zbieranie sobie drewna odpadowego z lokalnych stolarni (głównie przez starszych i schorowanych). To akurat uznaję za uzasadnione, doceniam zaradność i zapobiegawczość. Co innego jakieś tam „dej na wągiel, bo się należy”- nawet nie mamy takich środków, żeby teraz każdemu potrzebującemu po reklamówce węgla przyznać. Kwestia oceny sytuacji i możliwości finansowych.