zasiłek dla bezrobotnych a świadczenie rodzicielskie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 21 sty 2016, 9:33

osoba ma prawo do zasiłku od 2016-01-05, w styczniu nie będzie wypłaty, wypłata za styczeń będzie w lutym. Czy wydając decyzję na świadczenie rodzicielskie w styczniu przyznaję świadczenie w pełnej wysokości, a zmieniam kwotę od lutego?
aśka

Napisano: 21 sty 2016, 11:24

Podbijam, mam podobną wątpliwość.
Zgodnie z przepisami świadczenie przysługuje stronie różnicy między kwotą świadczenia rodzicielskiego a kwotą pobieranego przez kobietę zasiłku dla bezrobotnych pomniejszonego o zaliczkę na podatek dochodowy od osób fizycznych.
Zgodnie z przepisami ustawy o promocji zatrudnienia ... zasiłek dla bezrobotnych jest zawsze wypłacany z dołu w kolejnym miesiącu. Pozostaje kwestią do ustalenia czy pomniejszyć świadczenie rodzicielskie o zasiłek wypłacony W danym miesiącu czy należny ZA dany miesiąc.
Na razie rozważamy tę sytuację hipotetycznie, ale kwestią czasu jest kiedy odpowiedź na to pytanie będzie miała kluczowe znaczenie dla wysokości przyznanych świadczeń.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 15:43

W moim PUP wystawiaja zaświadczenia brutto pomniejszone o zaliczke na podetek i o składkę zdrowotna ale wiadomo że skł. zdrowotnej sie nie odejmuje. Podobno system sam ma to jakos przeliczyc zeby było dobrze ALE mysle ze np. w styczniu bedzie odejmowany dochód za grudziń od 1000 zł w lutym za styczeń od 1000 zł itd bo w ustawie jest zapis tylko nie pamiętam gdzie, że jak osoba składa wniosek o rodzicielskie i miesiac wczesniej pobierała zasiłek z PUP to zgłasza to do nas wiec wydaje mi się ze własnie tak to bedzie działać.
mok

Napisano: 21 sty 2016, 16:02

mok pisze:W moim PUP wystawiaja zaświadczenia brutto pomniejszone o zaliczke na podetek i o składkę zdrowotna ale wiadomo że skł. zdrowotnej sie nie odejmuje. Podobno system sam ma to jakos przeliczyc zeby było dobrze ALE mysle ze np. w styczniu bedzie odejmowany dochód za grudziń od 1000 zł w lutym za styczeń od 1000 zł itd bo w ustawie jest zapis tylko nie pamiętam gdzie, że jak osoba składa wniosek o rodzicielskie i miesiac wczesniej pobierała zasiłek z PUP to zgłasza to do nas wiec wydaje mi się ze własnie tak to bedzie działać.
Nie ma takiego zapisu. Jest zerżnięty przepis z ustawy o promocji zatrudnienia (art. 73), który mówi o wydłużeniu okresu pobierania zasiłku dla bezrobotnych kobietom, które urodzą dziecko w okresie pobierania zasiłku lub w ciągu miesiąca po jego utracie. Sprawa zostaje otwarta.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 16:07

ja sobie myślę, że jak w miesiącu styczniu nie ma wypłaty zasiłku dla bezrobotnych, to świadczenie rodzicielskie będzie w pełnej kwocie, a zmiana wysokości dopiero od lutego, wydam teraz decyzję, a potem w lutym ją zmienię
aśka

Napisano: 21 sty 2016, 16:28

Mam z UP zaświadczenie. "Od dnia 29.07.15 do dnia 27.07.16 przysługuje zasiłek dla bezrobotnych przedłużony o czas przez który przysługiwałby jej, zgodnie z odrębnymi przepisami zasiłek macierzyński (o ile nie zajdą przesłanki powodujące utratę statusu osoby bezrobotnej) - zasiłek 80 %. kwota zasiłku brutto 522,10 zł, netto - 468,11 zł Podatek 7,00 zł. (wysokość zasiłku nie zmieni się, o ile nie nastąpi waloryzacja)."
Jotes1

Napisano: 22 sty 2016, 10:15

Jotes1 pisze:Mam z UP zaświadczenie. "Od dnia 29.07.15 do dnia 27.07.16 przysługuje zasiłek dla bezrobotnych przedłużony o czas przez który przysługiwałby jej, zgodnie z odrębnymi przepisami zasiłek macierzyński (o ile nie zajdą przesłanki powodujące utratę statusu osoby bezrobotnej) - zasiłek 80 %. kwota zasiłku brutto 522,10 zł, netto - 468,11 zł Podatek 7,00 zł. (wysokość zasiłku nie zmieni się, o ile nie nastąpi waloryzacja)."
No i teraz, zakładając że świadczenie rodzicielskie przysługuje np. do końca października, musisz ustalić ile jej wypłacić za lipiec i sierpień.
Po pierwsze musisz ustalić wysokość zasiłku dla bezrobotnych za część m-ca lipca. Z przepisów pupowskich wynika zasada 1/30 za każdy dzień.Brutto wyliczysz, bo wysokość znasz. Teraz musisz wyliczyć zaliczkę na podatek, i tu na razie stoję, bo nie wiem jak jest wyliczana zaliczka na podatek od zasiłku dla bezrobotnych.
Kiedy to wyliczysz staniesz przed dylematem, ile wyniesie wysokość świadczenia rodzicielskiego w lipcu i sierpniu. W lipcu otrzyma pełen zasiłek za czerwiec, a uprawniony do świadczenia za niepełny miesiąc, tyle że fizycznie pobierze go w sierpniu, kiedy już formalnie do zasiłku uprawniony nie będzie.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2016, 10:26

Kronos, dziecko ur. 29.07. A PUP przyznaje zasiłek też na 52 tygodnie :)
Jotes1

Napisano: 22 sty 2016, 11:17

do pracujących na programie SYGNITY
Jak wprowadzacie świadczenie rodzicielskie dla osoby na zasiłku dla bezrobotnych za niepełny miesiąc ?
Pani ur. 16.08.2015r. i jest na zasiłku od tego dnia do 14.08.2016r. (ma 80% tj. 522,10zł. - zaliczka na podatek 7zł.= 515,10zł.)
Jak wprowadzić kwotę świadczenia za sierpień 2016r. i ile to powinno być ?
~*~

Napisano: 22 sty 2016, 11:37

w moim przypadku, jak osoba ma zasiłek dla bezrobotnych od stycznia wypłata w lutym, to zrobić decyzję przyznającą w pełnej wysokości, a zmieniać wysokość od lutego co miesiąc?
aśka

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x