Zasiłek dla opiekuna na świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 09 sty 2019, 12:32

Strona złożyła wniosek o uchylenie i zmianę decyzji przyznającej zasiłek dla opiekuna i przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego. Problem w tym, że podała nr decyzji przyznającej świadczenie pielęgnacyjne z 2010 r. a nie zasiłek dla opiekuna. Co w tym przypadku zrobić?? Wezwać do sprecyzowania wniosku czy od razu odmówić wszczęcia postępowania powołując się, że decyzja wskazana w podaniu wygasła z mocy prawa??
paulaaa
Stażysta
Od: 30 cze 2017, 8:04
Zajmuję się: SR

Napisano: 09 sty 2019, 19:46

Nie rób jaj, zadzwoń i niech poprawi...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2019, 12:44

Problem w tym, że dobrowolnie nie zmieni, a żadne tłumaczenia nic nie dają.
paulaaa
Stażysta

Napisano: 11 sty 2019, 13:00

Gatunek: trudny, ok. Wtedy formalne wezwanie z art. 64.2 Kpa.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2019, 9:50

ok dziękuje. A masz jeszcze jedno pytanie co do w/w wniosku. Traktuje go jako wniosek o uchylenie i zmianę w trybie 155 kpa i czy poprawne w tej sytuacji będzie po pierwsze odmowa uchylenia decyzji przyznającej zdo (strona w uzasadnieniu napisała że zrezygnuje z zdo z chwilą przyznania śp) oraz odmowa zmiany decyzji przyznającej zdo na śp bo niedopuszczalna jest taka zmiana decyzji(wyrok I SA/Wa 479/17).
paulaaa
Stażysta

Napisano: 16 sty 2019, 11:26

Z tego co piszesz, to nie obędzie się bez wezwania. On powinien najpierw zrezygnować z ZDO, a nie stawiać warunek, że zrezygnuje, jak przyznane będzie miał ŚP. On nie może mieć ustalonego prawa do ZDO w momencie przyznania ŚP. Musi więc uściślić swoje żądanie,a następnie złożyć wniosek na ŚP.
Poza tym, słusznie myślisz, że zmiana decyzji przyznającej ZDO na przyznanie ŚP jest niedopuszczalna.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2019, 11:38

Wiem o tym, nawet wydałam wniosek o śp i poinformowałam o tym co napisałeś. Nic nie dociera bo za tym stoi osoba pełniąca funkcję publiczną i to jej słuchają. Odmówiłabym zmiany decyzji tak jak pisałam wyżej tylko właśnie nie wiem co z prośba o uchylenie wówczas gdy dostanie śp. Zastanawia mnie czy mogę przyjąć też że wnosi o uchylenie i zmianę decyzji w trybie 155 kpa czy wezwać też do sprecyzowania w jakim trybie.
paulaaa
Stażysta

Napisano: 16 sty 2019, 12:21

Przyjmij najpierw wniosek o ŚP, daj odmowę ze względu na przysługujące prawo do ZDO i niech się odwołuje. W uzasadnieniu opisz dlaczego nie możesz przyznać i że przyznanie wymaga rezygnacji, ale przed wydaniem decyzji. SKO nie przyzna mu ŚP ze względu na tą przesłankę, tylko utrzyma w mocy Twoją decyzję. Jednocześnie wydaj decyzję odmawiającą zmiany decyzji z ZDO na ŚP na podstawie art. 155 Kpa i powołaj się na wyroki sądów (ten wyrok wyraźnie na to wskazuje i masz tam odesłania do innych)
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2019, 13:24

Na razie nie ma mowy, że złoży wniosek o śp bo liczy na wyrównanie za te lata do kwoty śp. Żadne tłumaczenia nic nie dają. Jedyne wątpliwości mamy teraz co do tego czy może być prośba jednocześnie o uchylenie i zmianę decyzji, czy musi wybrać bo przecież to bez sensu.
paulaaa
Stażysta

Napisano: 16 sty 2019, 13:43

W art. 155 Kpa jest napisane "uchylona lub zmieniona". Spójnik albo informuje, że możliwa jest tylko jedna z dwóch wzajemnie wykluczających się sytuacji, a w spójniku lub zawiera się także spójnik „i”. W takim razie można jednocześnie uchylić i zmienić decyzję np. gdy strona żąda uchylenia jakiegoś świadczenia i zmiany innego, przyznanych tą samą decyzją. W związku z tym analogicznie, można odmówić jedną decyzją uchylenia i zmiany decyzji, więc tak zrób.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem