Przyznałam chłopakowi zas.rodz i internat do 31-01-2015 ( skończył 21 lat w styczniu ) i dodatek z tytułu kształecenia do 31-12-2014( tak miał orzeczenie) . Teraz mama w lutym znów składa to mogę mu przyznać zas.rodz. i internat od lutego a kształcenie od stycznia (orzeczenie nowe z 21.01.2015)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
to i ja bym chciała dołączyc do tego zacnego grona i poprosić o podpowiedź
kobieta ma niepełnosprawną 10-letnią córkę orzeczenie od 2012r do 2018. Pobiera zasiłek pielęgnacyjny i rodzinny na nią.
W ostatnim okresie zasiłkowym w X 2014 nie zaznaczyła we wniosku kształcenia i rehabilitacji i nie został on przyznany. Teraz przyszła i chce żeby jej wyrównać bo "doliczyła się" że za mało dostaje rodzinnego. Przyjęłam wniosek i przyznałam od lutego br. wiem że się odwoła. Podpowiedzcie prosze czy SKO może zarzucić że nie sprawdziłam, że dziecko ma orzeczenie i co temu dziecku może być przyznane oprócz rodzinnego tylko przyznałam to o co wnioskowała?
dzięki za słowa otuchy ...
niby tak ale w aktach mamy orzeczenie tego dziecka i czy to może obciążac mnie że nie sprawdziłam, że wczesniej brala kształcenie a teraz nie zaznaczyła ?