Zasiłek macierzyński po ustaniu zatrudnienia
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Zasiłek macierzyński po ustaniu zatrudnienia
Osoba była zatrudniona do 14 listopada 2016 r. świadectwo, od 15 listopada 2016 r. do nadal pobiera zasiłek macierzyński po ustaniu zatrudnienia. Zasiłek macierzyński za okres od listopada do grudnia 2016 otrzymała w grudniu 2016 r. Przez ile miesięcy podzielić dochód za rok 2016 przez 2 czy przed 1 ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: 500+
- Kontakt:
Re: Zasiłek macierzyński po ustaniu zatrudnienia
Ja bym dzieliła przez dwa bo ma go od listopada i zreszta w grudniu jest wyplata za listopad.Ja tak liczę
-
- Referent
- Zajmuję się: PS SR
- Kontakt:
Chwileczkę, dlaczego na dwa?
Jeżeli pierwsza wypłata zasiłku macierzyńskiego była w grudniu, a wiemy, że uzyskaniem dochodu jest zgodnie z ustawą m. in. uzyskanie zasiłku macierzyńskiego przysługującego po utracie zatrudnienia (nie prawa do zasiłku), a zgodnie z art. 7 ust. 2 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci ,,W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, ustalając dochód członka rodziny lub dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, osiągnięty w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten był uzyskiwany, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.'' to należałoby podzielić na 1. Oczywiście zakładając, że pierwsza wypłata rzeczywiście była w grudniu 2016r.
Jeżeli pierwsza wypłata zasiłku macierzyńskiego była w grudniu, a wiemy, że uzyskaniem dochodu jest zgodnie z ustawą m. in. uzyskanie zasiłku macierzyńskiego przysługującego po utracie zatrudnienia (nie prawa do zasiłku), a zgodnie z art. 7 ust. 2 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci ,,W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, ustalając dochód członka rodziny lub dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, osiągnięty w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten był uzyskiwany, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.'' to należałoby podzielić na 1. Oczywiście zakładając, że pierwsza wypłata rzeczywiście była w grudniu 2016r.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR
- Kontakt:
A proszę o podpowiedz, jak prawidłowo liczyć osobie świadczenie rodzicielskie, które miała przyznane od 07-12-2016, w grudniu 2016 r. wypłacono w niepełnej kwocie świadczenie. Czy liczyć tę kwotę która była wypłacona w 2016 i dzielić na 12 miesięcy, czy robić uzyska za styczeń 2017 r.? Proszę o podpowiedz.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Litości, ani tak ani tak..... Tu jest uzysk w bazowym od grudnia, czyli dzielisz kwotę wypłaconą z ŚR w grudniu przez 1.Gops456 pisze:A proszę o podpowiedz, jak prawidłowo liczyć osobie świadczenie rodzicielskie, które miała przyznane od 07-12-2016, w grudniu 2016 r. wypłacono w niepełnej kwocie świadczenie. Czy liczyć tę kwotę która była wypłacona w 2016 i dzielić na 12 miesięcy, czy robić uzyska za styczeń 2017 r.? Proszę o podpowiedz.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR
- Kontakt:
Tak wiem wiem, już się pogubiłam w tym wszystkim. Dziękuje. Pozdrawiam
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
a ja podzieliłabym przez 2, dlatego, że tylko ze wzgledów technicznych ta osoba dostała wyrównanie za dwa miesiące, dlaczego ma być stratna w stosunku do osoby, która pobrała swiadczenia regularnie, czyle przez dwa miesiące.~~OPS pisze:Osoba była zatrudniona do 14 listopada 2016 r. świadectwo, od 15 listopada 2016 r. do nadal pobiera zasiłek macierzyński po ustaniu zatrudnienia. Zasiłek macierzyński za okres od listopada do grudnia 2016 otrzymała w grudniu 2016 r. Przez ile miesięcy podzielić dochód za rok 2016 przez 2 czy przed 1 ?
- Paragraf
- Referent
- Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR
- Kontakt:
Zgadzam się z Ninka12
Mogę się mylić, możesz mieć rację 

Oprócz Zasiłek macierzyński po ustaniu zatrudnienia - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Różni płatnicy składek- umowy tymczasowe
SKO... PIT-39, przekroczone kryterium
udostępnienie informacji ojcu
PILNE Od kiedy mam rozpatrzeć wniosek 500 +
wszczęcie w sprawie uchylenia czy wznowienie?
PIT-11A skąd wiadomo z którego zakładu pracy
Kodeks karny, art. 209 a świadczenie wychowawcze
liczycie staż z UP? Nie unijny?
decyzja odmawiająca-ryczałt 3%
Mąż Polak żona Ukrainka - wymagane dokumenty, nr cudzoziemca
Czy stwierdzenie nieważności?
jak brać do liczenia 500 plus
Utrata pracy - jak robić??????
ROPS, my, ROPS czyli jak to właściwie ma być
rejestrator 500+ i rodzinne ktoś pomoże ?
Nienależnie pobrane za stary okres