wnioskodawca pobiera zasiłek macierzyński z KRUS. Teraz dziecko dostało dobre orzeczenie. Chce się ubiegać o świadczenie pielęgnacyjne. Może pobierać i to i to? Czy też KRUS po otrzymaniu naszej decyzji przyznającej śp i oświadczenie o rezygnacji z pracy w gospodarstwie wstrzyma wypłatę zasiłku macierzyńskiego. Co robić?
dzwoniłam do KRUS. KRUS będzie nadal wypłacał rodzicielski nawet jeśli klientka przedstawi im decyzję przyznającą świadczenie pielęgnacyjne na to samo dziecko. No i co robić? Przyznać świadczenie pielęgnacyjne?
a czy pani nie powinna złożyć oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa lub zaprzestaniu pracy w gospodarstwie i wtedy krus ją wyrejestruje z ubezpieczenia i zażąda zwrotu zasiłku macierzyńskiego lub uchyli prawo do niego od dnia zaprzestania pracy w gospodarstwie?
myślałam tak samo. Ale KRUS twierdzi, że oni nadal mogą wypłacać rodzicielski mimo przyznania śp (i podpisania oświadczenia o zaprzestaniu wykonywania prac w gospodarstwie). No i jest problem: przyznać czy nie przyznać świadczenie pileęgnacyjne
Miałam tez podobny przypadek. Nasz KRUS stoi na stanowisku, że zasiłek macierzyński przysługuje czynnej rolniczce. Aby otrzymać ŚP matka musi oświadczyć, że zaprzestaje pracy w gospodarstwie, KRUS wyłącza ją z ubezpieczenia i tym samym przestaje mieć prawo do zasiłku macierzyńskiego