Zasiłek macierzyński za granicy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 22 maja 2018, 10:39

młodszyreferent96 pisze:Pani do końca czerwca pracowała zagranicą i dlatego tak wojewoda ustalił koordynację.
Również otrzymaliśmy informację o tym zasiłku macierzyńskim od kiedy do kiedy przyznany (te tury). Napisali nam że od lipca my jesteśmy organem właściwym do ustalenia prawa do świadczenia. W sumie przypadkiem dowiedzieliśmy się o tym zasiłku bo strona nas nie poinformowała wcześniej.
nie rozumiem :) to kiedy wy sie dowiedzieliscie o tym zasilku lipiec -sierpien ? i kiedy marszalek ?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2018, 10:42

młodszyreferent96 pisze:fragment opinii:
W ustawie o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci z dnia 11.02.2016.r. w sposób enumeratywny zostały wymienione przypadki uzyskania dochodu w art.2.Pkt.20 ,nie ma wśród nich „zasiłku macierzyńskiego uzyskiwanego w Niemczech” .Użyte w tym przepisie sformułowanie „zasiłek macierzyński” w sposób niewątpliwy dotyczy zasiłku macierzyńskiego o którym mowa wart.29 Ustawy z dnia 25.06.1999.r.oświadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa( Dz.U.tj. z 2016 poz.1372 ze zm). bądź z ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.
też sie kiedys nad tym zastanawiałam, bo np. podjecie pracy za granica nie jest na podstawie naszych przepisów wynikajacych z kodeksu pracy czy kc? to wtedy też nie powinno być uzysku/utraty?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2018, 15:00

w koleżanka dostała informację o zasiłku macierzyńskim w styczniu, bo babeczka również w kwietniu 2017 r. u niej złożyła wniosek dot. świadczenia rodzicielskiego, a ja w marcu pismo, że koordynacja zachodziła do czerwca 2017 r. dot. 500+. Taka pogmatwana sytuacja
młodszyreferent96
Awatar użytkownika
Referent
Od: 12 kwie 2017, 17:21
Zajmuję się: mł. referent ds. obsługi Programu Rodzina 500+ i świadczeń z funduszu alimentacyjnego

Napisano: 24 maja 2018, 9:49

ja dalej nie wiem czy marszalek/wojewoda wiedzial o tym,ze ta babka dostala macierzynski na lipiec-sierpien...wydaje mi sie , ze jak ktos otrzymuje zasilek macierzynski za granica, nawet taki po zakonczeniu zatrudnienia za granica, to zachodzi koordynacja....wiec dlatego tak dociekam czy wojewoda roztrzygajac kiedy zachodzi koordynacja wiedzial o tym, ze dostala te druga ture macierzynskiego
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2018, 12:11

wojewoda wiedział, bo sam dodatkowo dosłał koleżance tą informację a mimo to ustalono koordynację tylko do czerwca a nie do sierpnia, czyli jakby nie brali pod uwagę tego zasiłku macierzyńskiego. Dlatego właśnie skierowaliśmy pismo do mecenasa bo nie wiedzieliśmy jak to ugryźć w końcu
młodszyreferent96
Awatar użytkownika
Referent
Od: 12 kwie 2017, 17:21
Zajmuję się: mł. referent ds. obsługi Programu Rodzina 500+ i świadczeń z funduszu alimentacyjnego

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x