W dniu 30.01.2024r klient złożył wniosek o zasiłek stały wraz z dokumentacją oraz potwierdzeniem złożenia wniosku o wydanie orzeczenia. W dniu 12.02.2024r przeprowadziłam wywiad z którego wynika, że klient kwalifikuje się do zasiłku stałego. W dniu 13.02.2024r wydałam postanowienie o zawieszeniu postępowania w sprawie zasiłku stałego do czasu dostarczenia orzeczenia o niepełnosprawności.
Zgodnie z ustawą powinnam teraz przyznać zasiłek okresowy NA CZAS ZAWIESZENIA POSTĘPOWANIA czyli ..... od lutego ??? ( bo zawiesiłam postępowanie 13 lutego) . Jeżeli klient przyniesie orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności to zasiłek stały będzie przysługiwał mu od stycznia ( bo złożył wniosek 30 stycznia a art. 106 ust. 9 stanowi " Jeżeli orzeczenie, o którym mowa w ust. 7, zostanie dostarczone w terminie 60 dni od dnia jego otrzymania, zawieszone postępowanie podejmuje się, a prawo do zasiłku stałego ustala się, począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o przyznanie zasiłku stałego wraz z potwierdzeniem, o którym mowa w ust. 7" ) .
od kiedy przyznać zasiłek stały - od stycznia czy lutego?????