Zasiłek okresowy z rentą w rodzinie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 04 gru 2014, 14:02

Proszę napisać czy przyznajecie Państwo zasiłki okresowe dla rodzin, w których członek rodziny pobiera rentę lub emeryturę - mam na myśli art.99 ust.1 i 2 ( w przypadku gdy nie miał renty - przyznałam zasiłek okresowy, on uzyskał w następnym m-cu rentę to wystąpiłam do ZUS o zwrot za tę osobę i jest OK ), ale interesuje mnie co w przypadku gdy rodzina liczy 7 osób i jest osoba z rentą, gdzie kwalifikują się do zasiłku okresowego i jak go przyznam to powinnam znowu wystąpić do ZUS o zwrot części zasiłku okresowego za tego rencistę ( z jego renty ). Czy tak robicie za każdym razem? POZDROWIONKA.
Pytająca

Napisano: 04 gru 2014, 14:21

Pytajaca! zus, krus zwraca zasiłek stały, okresowy tylko w przypadku kiedy klient oczekiwał np. na rentę lub emeryturę a w tym samym czasie pobierał np. stały czy okresowy, w przypadku o którym piszesz jeżeli w składzie rodziny jest rencista lub emeryt to jego renta lub emerytura jest dochodem rodziny i nie występujesz do zus-u czy krus-u o zwrot tego zasiłku :)
xxy

Napisano: 04 gru 2014, 14:44

W Komentarzu Iwony Sierpowskiej 3 wydanie w art.99 między innymi zapisano ,, mimo, że art.99 nie stanowi wprost o zakazie łączenia określonych zasiłków z pomocy społecznej z rentą i emeryturą, to nie można uznać, że jednoczesne pobierania tych świadczeń jest dopuszczalne. Skoro ustawodawca nakazuje zwrot zasiłków w przypadku równoległej wypłaty renty ( emerytury), to tym bardziej zakazane jest przyznawanie zasiłku okresowego i stałego w czasie pobierania świadczeń ubezpieczeniowych". Tyle z komentarza i co Państwo o tym sądzicie?
Pytająca

Napisano: 04 gru 2014, 17:38

Tak jak xxy
zzzz

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x