Klient pobierał dodatek pielęgnacyjny w Krus został umieszczony w Zolu i Krus wstrzymał mu wypłatę dodatku bo przebywa w Zolu. Składa na zasiłek pielęgancyjny czy nalezy mu się jesli dodatek w krus ma tylko wstrzymaną wypłate.
W orzecznictwie spotkać można dwa poglądy. Dominujący jednak jest, że się należy.
U mnie kierownictwo stoi na literalnym podejściu do ustawy w tej kwestii. Odmawiamy. W tym roku mieliśmy taką sprawę w SKO i utrzymało naszą decyzje w mocy. Poszło do WSA ale osoba zmarła więc zostało pozamiatane.
Też dałam odmowe Sko dało do ponownego rozpatrzenia bez jakichkolwiek wskazówek tylko kazali jeszcze raz napisac do KRus czy jest decyzja czy samo wstrzymanie. Dlatego nie wiem czy się z nimi szparać czy przyznac bo własnie wiem , ze sądy różnie podchodzą.
No u mnie dotyczyło ZUSu nie KRUSu. Wycwaniliśmy się i zapytaliśmy się czy wstrzymanie prawa do dodatku jest równoznaczne z jego utratą zgodnie z art. 134 ust.1 pkt 1 lub pkt 4 ustawy Emerytury i renty z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. ZUS odpowiedział, że wstrzymanie nie jest równoznaczne z utratą prawa i nasze SKO też się na to powołało utrzymując naszą decyzję. Pewnie w ustawie KRUS są podobne zapisy.