zasiłek piel. - umiarkowany stopień - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 sty 2015, 15:36

czy należy się zasiłek pielęgnacyjny osobie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności skoro z orzeczenia wynika, że niepełnosprawność istnieje od 21-go roku życia?
magdi

Napisano: 19 sty 2015, 15:41

art. 16
3. Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje także osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16 roku życia legitymującej się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, jeżeli niepełnosprawność powstała w wieku do ukończenia 21 roku życia.
Kati@

Napisano: 20 sty 2015, 9:24

No ale w dalszym ciągu nie wiem czy przyznać czy nie? Kiedy się kończy 21 rok życia? jak ma się 21 lat i 364 dni? nie wiem zbaraniałam
magdi

Napisano: 20 sty 2015, 12:57

magdi pisze:No ale w dalszym ciągu nie wiem czy przyznać czy nie? Kiedy się kończy 21 rok życia? jak ma się 21 lat i 364 dni? nie wiem zbaraniałam
za kodeksem cywilnym
Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było – w ostatnim dniu tego miesiąca. Jednakże przy obliczaniu wieku osoby fizycznej termin upływa z początkiem ostatniego dnia.
Załóżmy że urodziłaś się dziś, tj. 20 stycznia 2015, skończysz 21 lat z początkiem dnia 20 stycznia 2036r.
Przepis wskazuje, że uprawnienie istnieje, jeżeli niepełnosprawność powstała w wieku do ukończenia 21. roku życia.
Skoro z orzeczenia wynika, że niepełnosprawność istnieje od 21-go roku życia, to znaczy że on się jeszcze nie ukończył, prawda?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x