zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 gru 2014, 10:57

Witam, czy może mi ktoś pomóc, wcześniej pisałam w dziale św.opiek., ale nikt mi nie napisał, dlatego ponawiam prośbę, może ktoś już miał taki przypadek czy należy się zasiłek pielęgnacyjny dla osoby umieszczonej w DPS przed 2004 roku, gdy ma orzeczenie ZUS o znacznym stopniu niepełnosprawności, ma wypłacana rentę rodzinną, ale nie ma dodatku pielęgnacyjnego. ZUS na nasze zapytanie dlaczego nie wypłaca dodatku pielęgnacyjnego powołał się na art.158 u.o. pomocy społ. Z renty rodzinnej ma potrącane 70% na opłatę związaną z pobytem w DPS. Opiekun prawny mieszka na terenie naszej gminy.
Moja szefowa stoi na stanowisku że się takiej osobie nie należy. Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.
nowa5

Napisano: 10 gru 2014, 11:04

jeżeli osoba ma przyznany dodatek a go nie otrzymuje z tytułu pobytu w DPS to zgodnie z wyrokami WSA w Warszawie ZP się nie należy. Inne sądy nie zawsze się z tym zgadzają. Wyszukaj sobie wyroki w centralnej ewidencji wyroków sądów administracyjnych
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 gru 2014, 11:13

Jeżeli osoba płaci prywatny DPS to mozna płacić. Tylko w takim wypadku. Ja mam taki przepadek i mam odpowiedz na to z Ministerstwa.
paulis5562

Napisano: 10 gru 2014, 13:25

do paulis5562, czy to świeża sprawa z tym ZP i
czy ewentualnie chociaż fragment uzasadnienia Ministerstwa mogła byś napisać.
nowa5

Napisano: 10 gru 2014, 13:32

Jeżeli osoba płaci za DPS nawet 1 zł. to zasił. pielęgnacyjny się należy. My płacimy i żadna kontrola nam tego nie usterkowała. Zus płaci osobie dodatke /jeżeli jest do niego osoba uprawniona/ w przypadku gdy osoba jest poza DPS powyżej 2 tygodni a wtedy zasił. piel. nie przysługuje.
ira

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x