zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 lis 2015, 11:28

orzeczenie lekarza ZUS że soba jest trwale całkowicie niezdolna do pracy, to stopień umiarkowany czy może znaczny ? w jakich przepisach mogę to znaleźć? od niedawna pracuję w świadczeniach rodzinnych i nie miałam do czynienia z orzeczeniem z ZUS

Napisano: 19 lis 2015, 12:20

Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
20) umiarkowanym stopniu niepełnosprawności - oznacza to:
a) niepełnosprawność w umiarkowanym stopniu w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych,
b) całkowitą niezdolność do pracy orzeczoną na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych,
c) posiadanie orzeczenia o zaliczeniu do II grupy inwalidów;
21) znacznym stopniu niepełnosprawności - oznacza to:
a) niepełnosprawność w stopniu znacznym w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych,
b) całkowitą niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji orzeczoną na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych,
c) stałą albo długotrwałą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym i do samodzielnej egzystencji orzeczoną na podstawie przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników w celu uzyskania świadczeń określonych w tych przepisach,
d) posiadanie orzeczenia o zaliczeniu do I grupy inwalidów,
e) niezdolność do samodzielnej egzystencji orzeczoną na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych lub przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników;
Kati@

Napisano: 19 lis 2015, 13:08

dzięki Kati@ ale dla upewnienia jeszcze jedno pytanko: jeżeli to jest umiarkowany a na zaświadczeniu nie ma daty kiedy niepełnosprawność powstała to co w tym wypadku?
a dokładnie to sprawa wygląda tak: Pan od zawsze ma stopień znaczny z powiatu wydawany zawsze na okres czasowy,
ostatnie orzeczenie ważne było do 31.10.2015, ale z jakichś tam powodów Pan będzie składał wniosek na powiat dopiero w styczniu. Przynosi mi wyżej wspomniane orzeczenie z ZUS z dnia 24.60.2013r. alenie ma tam wzmianki kiedy powstała niepełn. W teczce znajdują się wcześniejsze orzeczenia z powiatu (wszystkie o znacznym) z których wynika, że niepełnosprawność powstała w wieku 18 lat. czy na tej podstawie mogę przyznać ZP na stałe?

Napisano: 19 lis 2015, 13:19

moim zdaniem, można, fakt niepełnosprawności od 18 roku jest stwierdzony na orzeczeniach
Kati@

Napisano: 19 lis 2015, 14:57

wielkie dzięki :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x