Witam proszę o pomoc. Pani złożyła wniosek na zasiłek pielęgnacyjny na syna, syn posiada orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności. 16 lat skończył 28.11.2016 r, wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności złożony był a październiku. czy za ten miesiąc chłopak powinien otrzymać zasiłek pielęgnacyjny. Program automatycznie mi odmawia.Bo on w październiku był według ustawy niepełnosprawnym dzieckiem, prosze o pomoc
ale zasiłek pielęgnacyjny przysługuje niepełnosprawnemu dziecku prawda? a on do końca listopada jest dzieckiem niepełnosprawnym bo nie ma jeszcze ukończonych 16 lat i to nie zalezy jaka jest niepełnosprawność ?? Wiec nie powinien dostac za październik i listopad mimo wszystko
no ale skoro miałeś/aś poprzednie orzeczenie to przecież decyzja obowiązuje do końca orzeczenia więc nie wiem czemu do tej pory tego nie wypłaciłeś/aś?
wcześniej nie było orzeczenia, dopiero teraz, ale skoro wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności został złożony w starostwie w październiku i nie mineły 3 miesiące do złożenia wniosku to możemy się cofnąć i przyznac od października. A w październiku chłopak nie miał jeszcze 16 lat wiec o to mo chodzi czy za październik listopad powinien dostać, a od grudnia juz ie ?
skoro wcześniej nie miał orzeczenia to do czego chcesz się cofnąć? teraz ma orzeczenie o lekkim stopniu i zasiłek nie przysługuje i nie można tu kombinować tak jak ty próbujesz to robic
PROSZE MNIE ZROZUMIEC, PRACUJE OD NIEDAWNA A TO MOJ PIERWSZY TAKI PRZYPADEK DLATEGO NIE CHCE ZROBIC BŁEDU , TYM BARDZIEJ ZE ROŻNE OPINIE SŁYSZE I CHCIAŁAM SIE UPEWNIC