zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 25 mar 2025, 15:09

Ok Diana, rozumiem. To nie podlega dyskusji.

Ale gdzie oprocz zaswiadczenia widzisz, kiedy wniosek o ustalenie niepełnosprawności został złożony
kochamswiadczenia
Referent
Od: 23 mar 2022, 14:55
Zajmuję się: sr/fa/sw

Napisano: 25 mar 2025, 15:12

"jeżeli wniosek o wydanie kolejnego orzeczenia o niepełnosprawności albo o stopniu niepełnosprawności został złożony w okresie ważności odpowiednio orzeczenia ustalającego niepełnosprawność ..."

gdzie widzicie, że wniosek został złożony w okresie ważności orzeczenia, a nie np. miesiąc po??
Eksmon tego nie pokazuje, no chyba że jest coś o czymś nie wiem..
kochamswiadczenia
Referent

Napisano: 25 mar 2025, 15:15

jak złożony po ważności to się poprzednie orzeczenie nie przedłużyło przecież i w eksmoonie by nie było daty ważności + 6 miesięcy ;)
my nie dowierzamy eksmoonowi z innych powodów
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 25 mar 2025, 15:22

Tom. pisze:
25 mar 2025, 15:15
jak złożony po ważności to się poprzednie orzeczenie nie przedłużyło przecież i w eksmoonie by nie było daty ważności + 6 miesięcy ;)
my nie dowierzamy eksmoonowi z innych powodów
Różnie bywa ;)

Eksmon w covidzie też pokazywał przedlużenia terminów orzeczeń a okazywało się potem, że bzdura.
Każdy ma swój system.
Mam weryfikację, dzwonię do osoby żeby doniosła zaświadczenie i robię przedłużenie i wtedy jest moja zmiana z urzędu. Nie mam strasznych ilości przedłużeń więc sobie jeszcze jakoś radzę ;) Ta osoba jakoś umknęła 8-)

Myślałam, że znacie jakąś nową weryfikację, która pokazuje dane, jakie mają być zawarte w zaświadczeniu, a wtedy byłoby ideolo.
kochamswiadczenia
Referent

Napisano: 25 mar 2025, 15:24

nie, u mnie pracownicy jak zauważą w eksmoonie że niby jest przedłużone to też dzwonią do ludzi, żeby przywlekli zaświadczenie, eksmoonowi nie ufamy za grosz
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 25 mar 2025, 15:34

Tom. pisze:
25 mar 2025, 15:24
nie, u mnie pracownicy jak zauważą w eksmoonie że niby jest przedłużone to też dzwonią do ludzi, żeby przywlekli zaświadczenie, eksmoonowi nie ufamy za grosz
I o to chodzi.
kochamswiadczenia
Referent

Napisano: 25 mar 2025, 16:36

kochamswiadczenia pisze:
25 mar 2025, 15:09
Ok Diana, rozumiem. To nie podlega dyskusji.

Ale gdzie oprocz zaswiadczenia widzisz, kiedy wniosek o ustalenie niepełnosprawności został złożony
No nie widzisz ale to że masz + 6 miesięcy ważne orzeczenie moim zdaniem jasno oznacza że wniosek wpłynął w terminie ważności orzeczenia. Tak to widać w EKSMON . Ja np. dzwonię do ludzi i chce zaświadczenia, ale obowiązek masz zmieniać z urzędu wg mnie . Nie ma obowiązku ustawowego dostarczania zaświadczeń , aby była zmiana. Inna sprawa że tak jak piszą wyżej EKSMON trzeba sprawdzać u źródła lub u wnioskodawcy.
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 26 mar 2025, 9:10

Jasne, rozumiem, każdy ma swój sposób.

Dla mnie weryfikacja z Eksmonu to za mało żeby przedłużać. Może gdyby była tam data złożenia wniosku o niepełn. to okej...

Z drugiej i trzeciej strony to po coś są wydawane zaświadczenia. W ustawie jest napisane jasno "Jeżeli wniosek o wydanie kolejnego orzeczenia o niepełnosprawności albo o stopniu niepełnosprawności został złożony w okresie ważności odpowiednio orzeczenia ustalającego niepełnosprawność albo orzeczenia ustalającego stopień niepełnosprawności", i to w dokumentach muszę mieć.

A.. jeżeli chodzi o mój obowiązek zmiany decyzji z urzędu, to też się zgadzam, ja mam to zrobić, dlatego nie przyjmuję wniosku tylko na podstawie dokumentu wydaję decyzję z urzędu.
kochamswiadczenia
Referent

Napisano: 26 mar 2025, 9:11

Dziękuję wszystkim pomocnikom za poświęcony czas i dyskusję.

W grupie to zawsze lepiej ;)

Zmieniam decyzję i wypłacam zasiłek.
kochamswiadczenia
Referent

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x