zasiłek pielęgnacyjny a świadczenie uzupełniające ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 04 lut 2020, 12:07

Mam pytanie pani pobiera rentę socjalną. ZUS odpowiedział, że ustawodawca nie przewidział możliwości przyznania dodatku pielęgnacyjnego przy rencie socjalnej. Jednak poinformował, że osoby pobierające rentę socjalną mogą ubiegać się o świadczenie uzupełniające dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji, które nie jest dodatkiem pielęgnacyjnym. W celu pozyskania informacji o świadczeniu uzupełniającym osoby niezdolnych do samodzielnej egzystencji należy ponownie złożyć wniosek do ZUS. Pytanie po co? Co wy robicie z takimi pismami z ZUS?
Różaa
Awatar użytkownika
Referent
Od: 29 sie 2016, 14:49
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2020, 15:31

jest po co, własnie po to, żeby dostali świadczenie uzupełniające... dodatku pielęgnacyjnego nie dostaną, ale jeśli mają w zus przy rencie socjalnej ustaloną już niezdolność do samodzielnej egzystencji - to na wniosek mogą dostać jeszcze "500+", a jak mieli tylko całkowitą niezdolność do pracy - to może teraz jednak stan ich zdrowia się pogorszył i zus uzna ich za całkowicie niezdolnych do samodzielnej egzystencji (podobnie jak uznał PCPR dając im znaczny stopień) :) u nas już kilkanaście osób otrzymało świadczenie uzupełniające i ma dalej u nas zasiłek pielęgnacyjny, bo dodatku pielęgnacyjnego w zus jednak dostać nie mogą (mimo znacznego stopnia), nie tylko ci z renta socjalną, ale również ci co niczego w zus do tej pory nie mieli
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2020, 9:54

Więc mogę poinformować te osoby że mogą złożyć 500+(świadczenie uzupełniające) w zus/krus? tak?
Różaa
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2020, 10:04

no tak, u nas pracownicy socjalni pomagają takim osobom wypełniać wniosku do zusu, maja druki zaświadczeń lekarskich, jakie musza do tych wniosków dołączyć i tłumaczą ludziom co i jak
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2020, 10:45

a co w przypadku jeśli mieli przyznane renty na czas nieokreślony - teraz owszem większy stopień niepełnosprawności na czas określony?!
Różaa
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2020, 15:35

mam chłopaka z rentą socjalną, u mnie zasiłek pielęgnacyjny, umiarkowany stopień z PCPR (niepełnosprawność od dzieciństwa) , tylko całkowita niezdolność do pracy - niepełnosprawność powstała do 25 roku zycia w trakcie nauki z ZUS do wrzesień 2022 i teraz przychodzi z nowym orzeczeniem z ZUS, że jest niezdolny do samodzielnej egzystencji od: nadal, do kwietnia 2020 :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x