zasiłek pielęgnacyjny - COVID - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 31 sie 2020, 21:48

Kobieta do 30.06.2020 r. pobierała zasiłek pielęgnacyjny na córkę (16 lat) w innej gminie.
Po czym w lipcu przeprowadziła się do naszej gminy.
Orzeczenie było ważne do 30.06.2020 r.
U nas złożyła wniosek 28.07.2020 r.
Wniosek w orzecznictwie złożyła 17.07.2020 r. Dostała zawiadomienie, ze wniosek jest niekompletny - posiada braki formalne - brak orzeczenia lekarskiego. Dostała 7 dni na uzupełnienie wniosku - nie zrobiła tego do 24.08.2020 r. więc orzecznictwo umorzyło postępowanie.
Jestem w kropce.
Po pierwsze: sądzę, że nie mogę zastosować art. 15h ust. 1 pkt 2, który móiw o przedłużeniu świadczenia, bo nie jesteśmy organem właściwym, który przyznał to świadczenie. U nas był to pierwszy wniosek o zasiłek, więc skoro nie ma ważnego orzeczenia jest niekompletny...
Wydaje mi się też, ze nie jest zasadne stosowanie 15h bo powinien być polączony z art. 15zzs , 15 zzr (o zawieszeniu terminu orzekania) a powyzsze artykuly zostały uchylone w maju...

Po drugie: Pani dała radę złożyć wniosek o nowe orzeczenie, ale nie ogarnela zaświadczenia, a orzecznictwo w tej chwili działa normalnie.

Sądzę, że powinnam jest dać odmowę, w chwili obecnej przedłużyłam termin załatwienia sprawy ... ;/

Doradzcie proszę ..
zielinka
Stażysta
Od: 25 paź 2016, 21:46
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem