Zasiłek pielęgnacyjny dlo osby w ZOL-u - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 mar 2014, 12:13

czy mu jako gmina wypłacamy zasiłek pielęgnacyjny dla osby przebywającej z ZOL-u. Osoba mieszka w innej gminie a w chwili obecnej przebywa z ZOL-u na terenie naszej gminy i czy to my jesteśmy organem właściwym, przecież we wniosku miejsce zamieszkania wtedy by musiała podac adres ZOL-u
~carina

Napisano: 12 mar 2014, 12:19

miejsce pobytu takie jak miejsce gdzie jest ZOL - więc my płacimy
nawet gdyby przedstawiciel/opiekun prawny składał wniosek - a był z jeszcze innej miejscowości - to ty wypłacasz - bo jest to świadczenie wypłacane dla osoby...
~ewa

Napisano: 12 mar 2014, 12:20

Ja mam jeden przypadek, że płacę mężczyźnie przebywajacym w ZOL na terenie mojej gminy. On nie na stałego meldunku w dowodzie i jest tymczasowo zameldowany w ZOL.
~Ruda

Napisano: 12 mar 2014, 12:23

@ewa
nieprawda.
Miejscem zamieszkania osoby pozostającej pod opieką prawną jest miejsce zamieszkania opiekuna.

@carina
jeśli pobyt w ZOL ma charakter długotrwały, stały i osoba sama wskazuje go jako miejsce zamieszkania, to nie masz wyjscia i musisz przyznać ZP. Jeśli strona nie ma zamiaru stałego pobytu w ZOL, powinna składac wg miesjca zamieszkania, pomimo tego że przebywa aktualnie w ZOL.
W razie wątpliwości możesz zażadac dodatkowych wyjasnień.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x