Zasiłek pielęgnacyjny/dom dziecka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 paź 2021, 11:38

Matka pobierała u nas świadczenia na dzieci (ZR, 500, ŚP, ZP).
Dzieci trafiły do domu dziecka.
500, ZR, ŚP uchylam.
A co z zasiłkiem pielęgnacyjnym?
Jest to świadczenie osoby niepełnosprawnej (czyli dziecka).
Matka jako przedstawiciel ustawowy jest tylko osobą, która fizycznie pobiera pieniądze, nie jest do nich uprawniona.
W ustawie o św. rodzinnych pisze, ZP nie przysługuje osobie umieszczonej w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, ale w słowniczku instytucji nie ma domu dziecka.
Mieliście taką sytuację?
AsiaG
Stażysta
Od: 28 mar 2017, 10:44
Zajmuję się: Pracownik świadczeń rodzinnych

Napisano: 13 paź 2021, 11:25

No ja teraz mam i czekam, w którym domu dziecka będzie dziecko umieszczone i poproszę chyba o nr konta, na który przekazywać świadczenie dla dziecka.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 13 paź 2021, 11:37

A ten dom dziecka to na terenie twojego organu ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 13 paź 2021, 13:47

Dom dziecka jest w mojej miejscowości, ale właśnie rozmawiałam z pracownikiem domu dziecka. Nawet założenie konta takiemu dziecku nic nie da, bo jego przedstawicielem ustawowym jest nadal rodzic. Chyba że rodzic zgodziłby się upoważnić kogoś do tego konta.
Znalazłam jeszcze taki wyrok sądu - może się komuś przyda
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/235DE9133F
Szczerze mówiąc zdębiałam jak zobaczyłam stanowisko ministerstwa z 2018r.
https://www.gov.pl/web/rodzina/zasilek- ... utrzymanie
W momencie wprowadzenia ustawy 500+ zmienili w ustawie o świadczeniach rodzinnych definicję instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie. Wyparowały ZOL-e i placówki opiekuńczo-wychowawcze.
AsiaG
Stażysta
Od: 28 mar 2017, 10:44
Zajmuję się: Pracownik świadczeń rodzinnych

Napisano: 13 paź 2021, 13:59

Zgodnie z art.112 ustawy KRIO §1. Obowiązek i prawo wykonywania bieżącej pieczy nad dzieckiem: 1) umieszczonym w pieczy zastępczej, jego wychowania i reprezentowania w tych sprawach, a w szczególności w dochodzeniu świadczeń przeznaczonych na zaspokojenie jego potrzeb, należą do rodziny zastępczej, prowadzącego rodzinny dom dziecka albo kierującego placówką opiekuńczo-wychowawczą, regionalną placówką opiekuńczo-terapeutyczną lub interwencyjnym ośrodkiem preadopcyjnym;

Wolałbym wypłacić na konto domu dziecka, niż żeby w ogóle nie wypłacać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x