Zasiłek pielęgnacyjny, kształcenie rehabilitacja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 sie 2019, 10:09

Czy można przyznać zasiłek pielęgnacyjny i dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego, jeżeli osoba odwołała się od orzeczenia, gdyż nie dostała pkt 7?

Czy przyjąć wniosek i zawiesić postępowanie?

To moja pierwsza taka sytuacja, nie wiem jak to ugryźć.
pwojciech24
Praktykant
Od: 07 mar 2019, 19:41
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 01 wrz 2019, 20:22

Jeśli się odwołała to ja bym nie przyjęła. Już miałam taką sytuację, że Pani nie powiedziała o odwołaniu od razu i potem była masa roboty w tym decyzje uchylające. Orzeczenie musi być prawomocne a jak to jest przy orzeczeniach zawsze cofamy się wstecz. Jeśli się odwoła to dostanie, że utrzymane zostało stare z nową datą a program (tu Amazis) wycofa zaległy dodatek i zasiłek pielęgnacyjny. Jeśli Pani złoży u cb w przeciągu trzech miesięcy to nie ma problemu. Tylko pamiętaj, jak się odwoła to poczekaj na uprawomocnienie. W moim przypadku wszystko poszło sprawnie :)
rochel444
Stażysta
Od: 27 sie 2018, 16:54
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, dodatek osłonowy, czyste powietrze itp.

Napisano: 02 wrz 2019, 18:02

I za taką opcją właśnie jestem. Tylko Pani chce koniecznie złożyć, bo jak uparcie twierdzi odwołała się tylko od ,,punktu 7" wobec tego jej zdaniem powinna mieć przyznane kształcenie i rehabilitację oraz zasiłek pielęgnacyjny. Tłumaczenie, że orzeczenie jest nieprawomocne na niewiele się zdało. Po prostu uparta Pani :)

Czy jeżeli przyjmę, to prawidłowe będzie zawieszenie tego postępowania do czasu rozstrzygnięcia?
pwojciech24
Praktykant
Od: 07 mar 2019, 19:41
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 03 wrz 2019, 7:56

pwojciech24 pisze:I za taką opcją właśnie jestem. Tylko Pani chce koniecznie złożyć, bo jak uparcie twierdzi odwołała się tylko od ,,punktu 7" wobec tego jej zdaniem powinna mieć przyznane kształcenie i rehabilitację oraz zasiłek pielęgnacyjny. Tłumaczenie, że orzeczenie jest nieprawomocne na niewiele się zdało. Po prostu uparta Pani :)

Czy jeżeli przyjmę, to prawidłowe będzie zawieszenie tego postępowania do czasu rozstrzygnięcia?
Miałam kiedyś taką sytuację, że klientka odwołała się od punktu 7 i uwalili jej całe orzeczenie :shock: . Później poszła do sądu i po jakimś roku dostała orzeczenie ale i tak bez punktu. W każdym razie ja wtedy zawiesiłam postępowanie, a później wznowiłam i wypłaciłam za cały rok wstecz. W każdym razie wniosek musisz przyjąć.
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x