Witam. Proszę o pomoc w następujących sprawach:
1. Pani ma przyznany zasiłek rodzinny na 3 dzieci. Na najstarszą córkę ma przyznany zasiłek do końca sierpnia, bo córka w tym roku kończy szkołę. Córka podjęła w czerwcu pracę. Czy powinnam uchylić zasiłek na tą córkę od czerwca ze względu an to, że się usamodzielniła i wykreślić ją ze składu rodziny? Wtedy dochód przekroczy na zasiłek rodzinny i na 500 plus na pozostałe dzieci.
2. Pani ma przyznany zasiłek rodzinny do końca sierpnia na córkę, która w tym roku skończyła szkołę. Ta córka złożyła teraz wniosek na SZO na babcię. Czy matce należy się ZR do końca sierpnia, jeśli córka będzie miała SZO?
zasiłek rodzinny a podjęcie pracy przez dziecko
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
Re: zasiłek rodzinny a podjęcie pracy przez dziecko
Ad. 1
A córka się wyprowadziła i sama się utrzymuje? Sam fakt podjęcia pracy nie wpływa na zasiłek rodzinny
Ad. 2
Nie wiem, ale nie kojarzę żeby w ustawie były jakieś przeciwwskazania, ale lepiej sprawdź
A córka się wyprowadziła i sama się utrzymuje? Sam fakt podjęcia pracy nie wpływa na zasiłek rodzinny
Ad. 2
Nie wiem, ale nie kojarzę żeby w ustawie były jakieś przeciwwskazania, ale lepiej sprawdź
-
- VIP
- Kontakt:
1.Czy wykreślić czy nie to decyduje rodzic. Równie dobrze może pozostać dalej w składzie rodziny i normalnie robisz uzyskanie dochodu za lipiec i ewentualnie jak będzie przekroczenie uchylisz wszystkie świadczenia od 01.08.
Podjęcie pracy przez dziecko uprawnione do zas. rodzinnego nie powoduje z automatu uchylenia zasiłku. Dzieci mogą mieć swój dochód- z pracy, z renty socjalnej, rodzinnej, praktyk szkolnych czy studenckich....
2. W tym przypadku to raczej pełnoletnie dziecko utworzy własną rodzinę z babcią.
Po wyłączeniu jej z rodziny matki- uchylenie decyzji przyznającej zas. rodzinny.
A dlaczego chcesz wnuczce przyznać SZO jeżeli ( wnioskuję z opisu) są dzieci zobowiązane do zaopiekowania się rodzicem????
Podjęcie pracy przez dziecko uprawnione do zas. rodzinnego nie powoduje z automatu uchylenia zasiłku. Dzieci mogą mieć swój dochód- z pracy, z renty socjalnej, rodzinnej, praktyk szkolnych czy studenckich....
2. W tym przypadku to raczej pełnoletnie dziecko utworzy własną rodzinę z babcią.
Po wyłączeniu jej z rodziny matki- uchylenie decyzji przyznającej zas. rodzinny.
A dlaczego chcesz wnuczce przyznać SZO jeżeli ( wnioskuję z opisu) są dzieci zobowiązane do zaopiekowania się rodzicem????
-
- Stażysta
- Kontakt:
1. Córka mieszka dalej z rodzicami. Wiem, że rodzic decyduje o wykreśleniu ze składu rodziny i że dzieci mogą mieć dochód. Miałam w tym przypadku wątpliwości dlatego, że ta córka skończyła już szkołę w tym roku i skoro pracuje to raczej nie pozostaje na utrzymaniu rodziców. Czyli jeśli mieszka z matką i pracuje to matka dalej może pobierać na nią ZR nawet jeśli córka pracuje i skończyła szkołę w kwietniu?
Jak doliczę dochód córki za lipiec to na pewno przekroczy dochód.
2. Też nie znalazłam przeciwwskazań, ale wydaje mi się to trochę dziwne, żeby córka brała świadczenie, bo opiekuje się babcią, a matka, bo utrzymuje córkę.
Z wywiadu wynika, że to wnuczka opiekuje się babcią, a w SZO nie obowiązuje kolejność obowiązku alimentacyjnego tak jak jest to w świadczeniu pielęgnacyjnym, więc na jakiej podstawie mam odmówić?
Jak doliczę dochód córki za lipiec to na pewno przekroczy dochód.
2. Też nie znalazłam przeciwwskazań, ale wydaje mi się to trochę dziwne, żeby córka brała świadczenie, bo opiekuje się babcią, a matka, bo utrzymuje córkę.
Z wywiadu wynika, że to wnuczka opiekuje się babcią, a w SZO nie obowiązuje kolejność obowiązku alimentacyjnego tak jak jest to w świadczeniu pielęgnacyjnym, więc na jakiej podstawie mam odmówić?
-
- VIP
- Kontakt:
jak to nie obowiązuje skoro jest odniesienie do KRiO ( art.16a ust.1)????
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
odniesienie do katalogu a nie kolejności~o~ pisze:jak to nie obowiązuje skoro jest odniesienie do KRiO ( art.16a ust.1)????
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
-
- VIP
- Kontakt:
No nie koniecznie..... ja tam nie widzę takiego rozdzielenia aby była wyłączona kolejność
Oprócz zasiłek rodzinny a podjęcie pracy przez dziecko - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
dokumenty do swiadczenia rodzicielskiego
składki do KRUS prawidłowe kwoty
Uchylenie w związku z koordynacją - jak robicie?
Czy działa Wam dziś empatia ?
Czy działa Wam Empatia chodzi o ZUS
umowa o pracę a niedostarczony dochód
jak wy robicie z wydrukami MF , ZUS
odmowa ŚP żona na męża, po SZO
zasiłek rodzinny złotówka za złotówkę
CZY ZAMAWIACIE JUŻ WNIOSKI na zr ?
czy przyznajecie SP po korzystnym wyroku sądu?
SZO a ustalone prawo do emerytury
ryczałt 2018 uzyskanie dochodu
Co zrobić żeby nie przepadł zasiłek pielęgnacyjny?
Czy można wcześniej wydać decyzję?
zasiłek rodzinny dla rodziny zastępczej