Na nowy okres zasiłkowy zasiłek rodzinny dla Ukraińców przyznajemy do 4 marca 2024r.? czy do końca marca i jak z tym marcem 2024r. wypłacać czy nie jak tylko pobyt legalny jest do 4 marca?
Więc powinnam przyznać do 4 marca, a w dniu 4 marca mam zapytać szkołę czy się uczą? Ale nazajutrz dnia 5 marca już będzie po mojej decyzji i nie mam czego przedłużać... Chyba nie przedłużamy zakończonych decyzji?
a jak się odnieść do art. 2 pkt 10 ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy, mam rodzinie gdzie oboje rodziców są w Polsce, ojciec tu pracuje legalnie, matka na rodzicielskim, dzieci w szkołach podstawowych na terenie naszego kraju, czy powinnam przyznać do marca , czy do 31 sierpnia??? a może w marcu nowy wniosek ??
Pobyt osób, o których mowa w ust. 1 i 2, uznaje się za legalny do dnia:
1)
31 sierpnia 2024 r. - jeżeli te osoby:
a)
w dniu 4 marca 2024 r. korzystają z wychowania przedszkolnego, realizują obowiązek szkolny albo realizują obowiązek nauki zgodnie z ustawą z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe (Dz. U. z 2023 r. poz. 900), lub
b)
w dniu 4 marca 2024 r. pobierają naukę w przedszkolu lub szkole funkcjonujących w ukraińskim systemie oświaty z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość, lub
c)
nie później niż w roku szkolnym 2022/2023 rozpoczęły naukę w branżowej szkole II stopnia, szkole policealnej lub szkole dla dorosłych;
2)
30 września 2024 r. - jeżeli te osoby przystępują do egzaminu maturalnego, o którym mowa w rozdziale 3b ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2022 r. poz. 2230), w terminie poprawkowym.