mam taki przypadek, miałam odmowę zasiłku rodzinnego ze względu na przekroczenie kryterium dochodowego, wniosek złożony w sierpniu, w listopadzie wydana decyzja odmowna, w grudniu Pani przyszła, złożyć ponownie wniosek bo dziecko dostało orzeczenie, okazuje się że wniosek o orzeczenie był złożony we wrześniu tylko sprawa się tak długo toczyła bo I instancja nie uznała za niepełnosprawną, sprawa była w odwołaniu a posiedzenia kilka razy przekładane ze względu, iż zainteresowana nie mogła stawić się z dzieckiem na komisji, ze względu na swoją pracę zawodową. i o ile Zp nie stanowi problemu przyznanie bo od miesiąca złożenia wniosku w pcpr ( orzeczenie wydane w grudniu) to jak zrobić z rodzinnym ? z podwyższonym kryterium rodzina się łapie w dochodzie, ale czy mogę przyznać od listopada skoro złożyła wniosek w grudniu ? o ile dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacja jest uzależniona od niepełnosprawności to sam zasiłek rodzinny nie... ? wcześniej organ nie miał wiedzy, że sprawa się toczy.... jak byście zrobili ?
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."
art. 24 ust. 2a mówi o przypadku gdyby klientka miała zasiłek rodzinnych od listopada a w grudniu wnioskowałaby o dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji to z samym dodatkiem możesz się cofnąć. Ale ustawa nie przewiduje przyznania zasiłku rodzinnego w wstecz.
Co innego w świadczeniu wychowawczym (art. 18 ust.3) tu przyznając świadczenie wychowawcze możemy się cofnąć do miesiąca złożenia wniosku na komisję.
yhym, ale skoro nie było w listopadzie zasiłku, więc i nie mogę przyznać dodatku... bo to przecież dodatek do zasiłku... nie ma zasiłku nie ma dodatków
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."