zasiłek stały a COVID-19 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 17 kwie 2020, 13:11

Witam.
W związku z art. 15h. ustawy w sprawie COVID _ 19 mam prośbę o podpowiedź. Klient decyzją miał przyznane prawo do zasiłku stałego do 31.03.2020 - termin upływu ważności orzeczenia o niepełnosprawności. Jak postąpić w tej sytuacji gdzie ustawa mówi o zachowaniu ważności orzeczenia do upływu 60 dnia od odwołania epidemii i przedłużeniu decyzji na zasiłek stały na ten okres. Przecież decyzji nie można zmienić bo już nie istnieje w obrocie prawnym, czy wszcząć postępowanie i wydać nową decyzję na taki okres.
Dziękuje za inf.
beatris2020
Praktykant
Od: 08 kwie 2020, 14:36
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA

Napisano: 17 kwie 2020, 14:26

Moim zdaniem nowe postępowanie powinno być wszczęte z urzędu. Wywiad ( telefoniczny + dokumenty, które klient jest w stanie dostarczyć - mailem, pocztą m.in. oświadczenie z kim gospodaruje, jakie ma źródła utrzymania, czy wystąpił do PZdsOoN z nowym wnioskiem, czy ma potwierdzenie wysłania dokumentów)
Decyzja będzie wydana na okres od 1.04.2020r. do 60 dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności.
W podstawie prawnej trzeba powołać się na art. 15h ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2020 r., poz. 374 z późn. zm).
Percia
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 11:34
Zajmuję się: PS

Napisano: 19 kwie 2020, 11:01

Witam
Ja też mam pytanie odnośnie art. 15h.
Mówi się tam o przedłużeniu decyzji przyznającej świadczenie z pomocy społecznej. Moja decyzja dotyczy zasiłku stałego i była ważna do 29 lutego 2020r. Pytanie zasadnicze: co teraz robić - przedłużać czy wydawać nową decyzję - chociaż dzisiaj mamy już kwiecień 2020r? Czytałam wytyczne z ministerstwa, dotyczące ogólnie mówiąc świadczeń rodzinnych i tam jest mowa tylko i wyłącznie o obowiązku dokonania z urzędu odpowiedniej zmiany decyzji.
Mój w/w petent złożył wniosek o zasiłek stały (złożony wniosek do PZdsOoN) i przyznano mu z urzędu zasiłek okresowy. Czytałam w jednym z wątków, że podejmuję postępowanie, uchylam okresówkę i przyznaję zasiłek stały. Tyko w jakiej kwocie - wynikającej z decyzji do 29.02.2020, czy jednak pomniejszam o wypłaconą okresówkę w marcu?
Dostałam też wytyczne z mojego województwa i tam m.in. załączono następujące zdanie: ...decyzja o przedłużeniu terminu przyznania świadczenia w związku z przedłużeniem terminu ważności orzeczenia, dotyczyć będzie co do zasady decyzji istniejących w obrocie prawnym...
Widzicie, dzisiaj niedziela - czas wolny a ja ciągle w pracy. Pytanie czy przedłużać decyzję czy wydawać nową nadal aktualne.
Niestety mam wątpliwości przed wydaniem tej decyzji, więc będę wdzięczna za podpowiedź co robicie w podobnych przypadkach.
Pozdrawiam
Nena75
Stażysta
Od: 14 mar 2017, 8:19
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x