zasiłek stały - czy zmieniać decyzję!? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 17 kwie 2020, 12:00

Witam, mam problem i bardzo potrzebuję pomocy mądrych głów. Mamy rodzinę z Bułgarii, która od stycznia ma przyznany zasiłek stały z tytułu wieku. Przypadkiem okazało się, że ukryli fakt, iż ojciec rodziny ma prawo do emerytury polskiej od sierpnia zeszłego roku. Jest ona niewielka ale w tej sytuacji powinniśmy ją wziąć pod uwagę przy wyliczaniu zasiłku stałego. Pan posiada również emeryturę bułgarską i kiedyś tak samo "zapomniał" o niej powiedzieć. Z rodziną bardzo ciężko się dogadać - bariera językowa. Proszę podpowiedzcie jak dalej rozwiązać tą sytuację, czy wystarczy do dochodu z grudnia doliczyć kwotę emerytury polskiej i od stycznia zmienić kwotę zasiłku stałego? Co zrobić z ubezpieczeniem? I dlaczego nie wyszło podwójne ubezpieczenie?
Chodzi mi o to, czy należy teraz to doliczyć do dochodów z grudnia i policzyć na nowo zas. stały skoro ten dochód istniał od dawna czy nic nie robić bo dochód nie przekracza 10%?
pracowniksocjalny100
Stażysta
Od: 18 lut 2019, 14:09
Zajmuję się: ps

Napisano: 17 kwie 2020, 14:10

Pierwsza sprawa- zasiłek stały przysługuje określonej osobie (osobom), a nie – jak piszesz – rodzinie (chyba, ze to po prostu skrót myślowy?). Druga sprawa – nasz WSA orzeka o braku możliwości łączenia emerytury z zasiłkiem stałym, np.: „(…)brak jest podstawy prawnej do przyznania zasiłku stałego w sytuacji pobierania przez skarżącą emerytury.” (Tak: Wyrok WSA w Poznaniu z dnia 10.12.2015 r., sygn..:IV SA/Po 573/15). Podobnie wypowiadają się przedstawiciele doktryny, np.: „Świadczeniami z pomocy społecznej niepodlegającymi łączeniu ze świadczeniami z ubezpieczenia emerytalno - rentowego są zasiłek stały i okresowy” – Komentarz do ustawy o pomocy społecznej Wojciech Maciejko, Paweł Zaborniak. „Mimo że art. 99 u.p.s. nie stanowi wprost o zakazie łączenia określonych zasiłków z pomocy społecznej z rentą i emerytura, to nie można uznać, że jednoczesne pobieranie tych świadczeń jest dopuszczalne.” – Komentarz do ustawy o pomocy społecznej Iwona Sierpowska. Wiem też, że niektóre WSA orzekają inaczej i OPS-y też różnie praktykują – nie moja rzecz.

Odnośnie do zagadnienia właściwego - nie wystarczy tu coś tam doliczyć i zmienić albo zostawić – tak łatwo nie będzie. Opisana sytuacja wyczerpuje znamiona świadczenia nienależnie pobranego, o którym mowa w art. 6 pkt 16 ustawy o pomocy społecznej, czyli uzyskanego na podstawie przedstawionych nieprawdziwych informacji i niepoinformowania o zmianie dochodu. Takie świadczenie podlega zwrotowi niezależnie od dochodu, zgodnie z art. 98 ustawy. Sprawę można rozpatrywać i rozwiązać na kilka sposobów. Ale żeby nie gmatwać - jeżeli strona (wg Was) nadal kwalifikuje się do zasiłku stałego, ale w mniejszej wysokości, najprościej jest np.:
- wszcząć postępowanie wyjaśniające i zmienić kwotę zasiłku na właściwą (I decyzja),
- uznać kwotę x (różnicę między całkowitą kwotą świadczenia wypłaconego, a kwotą świadczenia faktycznie przysługującego) za świadczenie nienależnie pobrane i orzec o potrącaniu ww. należności z bieżących świadczeń (II decyzja).
Widywałem też to wszystko skumulowane w jednej decyzji. Można – a nawet trzeba – przynajmniej rozważyć również odstąpienie od żądania zwrotu, umorzenie nienależnie pobranych świadczeń w całości lub w części albo inaczej niż w ww. przykładzie rozwiązać spłatę, zgodnie z art. 104 ust. 4 ustawy.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x