Witam,
pan składa wniosek o zasiłek stały (osiągnął wiek emerytalny), prawie równocześnie złożył do ZUSu wniosek o przeliczenie emerytury, czeka na odpowiedź. Czy przyznaję mu zasiłek, wypłacam do czasu odp z ZUSu i czekam na ich decyzję?
A teraz tak, dostałam pismo z ZUSu, że pan nabył prawa do emerytury od XII 2017r.Nie mam jeszcze decyzji, jaka kwota, kiedy mu wypłacą itd. Co z zasiłkiem stałym za marzec? wypłaty zasiłków mam 20.03!
W takim wypadku my kontaktujemy się z ZUSem telefonicznie i pytamy, na kiedy jest przewidziany termin pierwszej wypłaty świadczenia. Jeżeli jest szansa, że zostanie wypłacone do końca miesiąca to nie robimy wypłaty w terminie, tylko czekamy do końca miesiąca. Zawsze można wypłacić zasiłek stały w ostatnim dniu miesiąca. Oczywiście wszystko tłumaczymy świadczeniobiorcy, że to dla jego dobra, żeby nie musiał zwracać.
Halo czy mógłby ktoś udostępnić podstawę prawną do decyzji uchylającej zasiłek stały dla osoby, ZUS zawiadomił o przyznaniu emerytury od maja ośrodek, osoba otrzymała decyzję i emeryturę w maju
Nie wiem jak jest teraz bo od jakiegoś czasu nie miałam takich przypadków, ale rok temu nie było z tym problemu. Do Ośrodka wpływało pismo z informacją o przyznaniu emerytury, na dole którego był kontakt telefoniczny do konkretnej osoby zajmującej się sprawą. I bezpośrednio do niej dzwoniłam.