zasiłek stały a składka zus - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 10 paź 2016, 8:14

No opłacać samemu można - ale trzeba mieć na to pieniądze. Tutaj opłaca on czy córka w końcu?

Uważam, że nie powinno się tego i tak czy siak wliczać do dochodu.
KArama

Napisano: 10 paź 2016, 14:26

Faktycznie zmiany w ustawie od tego roku, poczytałam 8-) :oops:
wszelkie opłaty uważam że są jego dochodem gdyż nie posiada on wypracowanego dochodu własnego od którego ponoszone są składki. Ktoś mu je opłaca i jest to jego dochód , ja bym tak zrobiła a niech się wypowie kolegium. Zawsze tak robię mając nadzieje ,że klient się odwoła i sko mi rozjaśni w moje głowie a przynajmniej nakieruje. 8-)
wredna1

Napisano: 11 paź 2016, 2:02

to nie jest dochód, chociaż jakby się uprzeć dodatek mieszkaniowy i energetyczny liczy się jako dochód.
Uważam, skoro córkę stać na opłacanie ZUS, to stać ją na utrzymanie rodzica i tu zadałabym płacenia alimentów na rzecz rodzica, i nie ma innej opcji. Dopiero jeśli alimenty są zbyt niskie, reszta do wyrównania zasiłek stały - OPS
U nas by nie przeszło coś takiego że klient ma rodzie która mu opłaca składki a do nas przychodzi po zasiłek
Gość

Napisano: 12 paź 2016, 10:35

to jest dochód - każda darowizna a tu mamy z tym do czynienia jest dochodem. Nie jest to świadczenie rzeczowe. jest dochód i kropka.
wredna1

Napisano: 15 lis 2016, 15:37

wiesz co chyba najlepiej udać się do ZUS zająć okienko choćby na pół dnia i pytać i pytać,bo potem mogą być problemy i będzie potrzebne coś takiego https://mazowieckaagencjafinansowa.pl/se ... te-zus-us/ , serio nie ma co się bawić w pytania na forach, jeden błąd i możesz mieć problem z urzędem, a wiesz jak to z nimi o grosza zrobią problem. :evil: taki mamy kraj. Z tego co ja kojarzę, można samemu sobie ZUS opłacać, ale tylko ubezpieczenie zdrowotne.
pijej

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x