zasiłek stały, a UP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 29 wrz 2020, 18:07

witam, mam taki problem. Klientka pobierała zasiłek dla bezrobotnych. Po zakończeniu wypłaty zasiłku z UP, zgłosił się do tutejszego Ośrodka z orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawniści i wnioskiem o wypłatę zasiłku stałego. Podczas kompletowania dokumentów w/w wypełniła u nas oświadczenie, że nadal jest objęta ubezpieczeniem zdrowotnym w UP, została poinformowana przez pracownika GOPS, że obejmieny ją ubezpieczeniem przy zasiłku stałym, ale oświadzyła, że nie chce. W związku z tym nasz Ośrodek wypłaca tylko zasiłek stały. Ostatnio klientka zwróciła się do nas o objęcie ubezpieczeniem. Z wydaną przez nas decyzją zgłosiła sie do UP. Dziś Pani z UP skontaktowała się z naszym Ośrodkiem prawie z pretensją,że płacimy zasiłek stały, a nie ubezpieczamy. Moje pytaie brzmi, czy to UP powinien dowiedzieć się od klientki czy pobiera gdziekolwiek jakieś świadczenie uprawniające do ubezpieczenia, czy to wina klienta, że pobierając zasiłek stały nie zgłosił tego w UP, czy to obowiązkiem ośrodka było informować UP o tym, że osoba pobiera zasłek stały. Szczerze mówiąc zgłupiałam,ponieważ Pani z UP sugeruje,że to pracownik GOPS będzie płacił, że ubezpieczenie Klientki, za okres wypłacania zasiłku stałego, gdyż UP wystosuje pismo do Narodowego Funduszu. Czy ktoś może mnie oświecić w tym temacie?
zośka_ops
Stażysta
Od: 03 lut 2020, 21:55
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 30 wrz 2020, 7:43

Ubezpieczenie nie jest świadczeniem przyznawanym na wniosek. Przyznając zas. stały powinniście ubezpieczyć klienta.
Nie macie obowiązku informować PUP. Obowiązkiem bezrobotnego jest zgłosić do PUP fakt otrzymania orzeczenia o niepełnosprawności oraz o nabyciu prawa do zasiłku stałego.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem