Zasiłek stały - COVID-19 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 mar 2022, 12:37

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie przedłużenia zasiłku stałego ze względu na covid-19.
Klient miał zasiłek stały wraz ze składką zdrowotną do końca miesiąca. W lutym złożono papiery na nowe orzeczenie. Klient aktualnie przebywa w szpitalu. Jak wygląda przedłużenie decyzji w związku z zapobieganiem i zwalczaniem covid-19? Czy mogę bez jego wniosku przedłużyć automatycznie decyzję z pierwszym dniem miesiąca? Jak wygląda wtedy uzasadnienie oraz część przyznająca?
PSMgops
Praktykant
Od: 25 lut 2022, 12:50
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 02 mar 2022, 13:18

My robimy to z urzędu, nie wymagamy złożenia wniosku.
Nie z pierwszym dniem miesiąca, bo nie możesz zmieniać decyzji, której już nie ma w obiegu prawnym - powinna to być data lutowa, 28 byłby idealny:))
m_alaczek
Stażysta
Od: 07 lis 2016, 11:54
Zajmuję się: ST/DM

Napisano: 03 mar 2022, 8:31

m_alaczek pisze:
02 mar 2022, 13:18
My robimy to z urzędu, nie wymagamy złożenia wniosku.
Nie z pierwszym dniem miesiąca, bo nie możesz zmieniać decyzji, której już nie ma w obiegu prawnym - powinna to być data lutowa, 28 byłby idealny:))
a w rozstrzygnięciu co wtedy Państwo piszą? bo decyzja będzie zmieniająca. Więc wystarczy napisać, że decyzja zostaje przedłużona z uwagi na covid-19 ? będzie to moje pierwsze przedłużenie i chciałabym zrobić to prawidłowo. Ewentualnie mogę odezwać się w wiadomości?
A co w przypadku, gdy klient jednak nie otrzyma orzeczenia? po 60 dniach decyzja wygasa czy jeśli będę miała szybciej informację to wtedy coś muszę robić?
PSMgops
Praktykant
Od: 25 lut 2022, 12:50
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 09 mar 2022, 13:43

jak wyżej - z urzędu: art. 15h ust. 1 pkt 2, ust. 2, 4 i 5 ustawy covidowej
dodw
Stażysta
Od: 31 lip 2017, 9:04
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU