zasiłek stały - oddzielne gosp domowe od żony - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 22 mar 2016, 11:36

Osoba niezdolna do pracy, pozostająca w związku małżeńskim lecz w oddzielnym gospodarstwie domowym z żoną. Żona pracuje lecz nie pomaga w żaden sposób, nawet nie chce zgłosić męża do ubezpieczenia zdrowotnego w swoim zakładzie pracy. Formalnie stanowią związek lecz są w nieformalnej separacji od ok. 10 lat. Jak to traktować przy zasiłku stałym? Z żoną jest przeprowadzony wyw alimentacyjny - nie deklaruje pomocy na rzecz męża.
YYYY

Napisano: 22 mar 2016, 15:50

niech mąż wystąpi o alimenty od żony
abc

Napisano: 23 mar 2016, 8:28

Ja też tak mam i zrobiłam oddzielne gospodarstwo domowe.
ana20

Napisano: 23 mar 2016, 10:56

Jest oddzielne gospodarstwo domowe od żony ale wg kodeksu rodzinnego żona jest zobowiązana pomagać lecz w wywiadzie dobrowolnej alimentacji nie deklaruje żadnej pomocy na rzecz męża. Żadna ze stron dotąd nie złożyła wniosku o rozwód. Podejmiemy z żoną rozmowę i uświadomimy ją o tym obowiązku, jednocześnie poinf. że w sytuacji gdy nie zadeklaruje pomocy na rzecz męża i on sam nie wystąpi o alimenty - OPS skieruje sprawę do sądu.
yyyy

Napisano: 25 mar 2016, 12:14

Ja nie rozumiem jak pracownik socjalny może "zmuszać" kogoś do rozwodu??Jeśli żona nie wystąpiła z wnioskiem, to dlaczego mąż nie wystąpi??Bo im tak dobrze. Po co kombinować, kieruj się dobrem strony. My mamy wiele takich sytuacji, gdzie specjalnie robi się oddzielne gospodarstwa.Poza tym uważam, że nie można straszyć żony, że OPS wystąpi o alimenty do Sądu w imieniu tego Pana. Tak naprawdę nie wiesz jak wygląda ta sytuacja z ich perspektywy. Poza tym, jeśli oddzielnie gospodarzą to oboje POWINNI partycypować w kosztach utrzymania mieszkania, a to jest przesłanką dla Sądu, by oddalić powództwo, bo przecież żona pomaga w opłatach, które nie spoczywają tylko po stronie męża.
helenka

Napisano: 29 mar 2016, 10:33

Helenko- jeżeli im tak dobrze razem - to po co występują o pomoc ? Strona zawsze ma wykorzystać własne możliwości - a tymi możliwościami są właśnie alimenty. Jeżeli sąd uzna ,że żona partycypuje w kosztach i oddali powództwo- to ok. ale póki co my nie bawimy się w sąd.
abc

Napisano: 29 mar 2016, 20:51

wydaje mi się ,że małżonkowie są zobowiązani do wzajemnej pomocy,tym bardziej w przypadku choroby, niepełnosprawności, mają często wspólny majątek. Alimenty to jeszcze nie rozwód ;) .
opsia

Napisano: 29 mar 2016, 21:20

Jeśli mogę spytać... Powiedzmy, że mężczyzna mieszka z kobietą w jednym mieszkaniu, ale deklarują, że prowadzą oddzielnie gospodarstwo domowe. Po czym ustalacie to, czy prowadzą je wspólnie czy oddzielnie?
Raziel

Napisano: 30 mar 2016, 10:36

Mąż może żądać od żony zgłoszenia go do ubezpieczenia. Żona ma obowiązek go zgłosić.
Można zobowiązać go do podjęcia działań mających na celu zgłoszenie go do ubezpieczenia.

O skutkach niezgłoszenia członka rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego - https://prawo-porady.pl/artykuly,niezglo ... o,371.html
Łukasz1231

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem