Zasiłek stały wolny od zajęcia komorniczego! - Wzory pism

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 20 maja 2010, 15:39

Co do stanowiska Krajowej Rady Komorniczej
w sprawie egzekucji świadczeń z pomocy społecznej
Pismo KRK/III/913/10 z dnia 21 kwietnia 2010r.
- klient przychopdzi, rezygnuje z zasiłku, potem składa kolejne podanie wiec postepowanie wszczynamy - i jest po nowemu
~rerere

Napisano: 09 lip 2012, 23:02

Dziś komornik zajął mi konto i pozbawił wszystkich środków jakie tam były a dostaje zasiłek stały ok 450 zł z tytułu niezdolności do pracy. Jak odzyskać te pieniądze bo nie mam innych a jeść trzeba.
Proszę pomóżcie.
Jak wiecie co trza zrobić napiszcie na do mnie mój meil to [email protected]
~Łukasz

Napisano: 10 lip 2012, 7:40

Trzeba komornikowi powiedzieć, że na konto wpływa wyłącznie zasiłek, który jest wolny od egzekucji i prosić o zwolnienie tego zasiłku z egzekucji.
~Janek

Napisano: 20 gru 2012, 22:50

co mam zrobicm tez zablokowal rachunek na kory gops wplacal mi zasilek staly
~zbyszek

Napisano: 22 gru 2012, 9:02

Pisać do komornika, że na rachunek wpływa tylko zasiłek, który jest wolny od egzekucji. Jak komornik odmówi zwolnienia tych kwot to pisać skargę na czynności komornika.
Tu masz podobny przykład (zamień wynagrodzenie na zasiłek): https://prawo-porady.pl/artykuly,zajecie ... e,353.html

A najlepiej to napisz do ops, żeby ci do ręki wypłacali w kasie lub przekazem.
~Nowak

Napisano: 01 mar 2013, 2:41

zasiłek stały nie podlega zajęciu z mocy ustawy
I komornik o tym dobrze wie. Nie wpłacać na konto, a założyć karty pre paid i nikt ich nie zajmie (w banku).
~gość

Napisano: 18 kwie 2013, 22:21

otrzymuję zasiłek stały z MOPS czy komornik może mi zabierać jakąś sumę na poczet zadłużenia alimentacyjnego ,jeśli tak to jakiej wysokości może być to zajęcie bo większość tego zasiłku przeznaczam na leki dzięki którym do tej pory żyję.Obecnie z sumy jaką otrzymuję po wydaniu na leki zostaje mi tylko 60 PLN na inne potrzeby.Proszę o odpowiedź
~Tomasz

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x