Zasiłek stały z mops - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 mar 2016, 18:46

Witam serdecznie

Mam do Państw takie pytanie moja mama ma obecnie 65 lat nigdy nie pracowała zajmowała się prowadzeniem domu i dziećmi była nas 8.. Mama też nigdy nie chorowała czy w związku z tym przysługiwało by mamie zasiłek stały.. Kryterium na pewno nie przekraczają bo tata też nie pracuje i nie ma renty.. Chodzi mi o zasiłek stały na niezdolność do pracy z powodu wieku.. Bardzo proszę o odpowiedź bardzo dziękuję i pozdrawiam
Magdax2

Napisano: 16 mar 2016, 8:48

najlepiej wybrac sie do MOPS wszystko sprawdzą, odpowiedzą, doradzą
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 16:49

Po pierwsze zasiłek stały zgodnie z art. 37 ustawy o pomocy społ. przysługuje:
1) pełnoletniej osobie samotnie gospodarującej, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód jest niższy od kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej;
2) pełnoletniej osobie pozostającej w rodzinie, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód, jak również dochód na osobę w rodzinie są niższe od kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
Wszystko zależy od tego kiedy mama skończyła 65 lat, najlepiej sprawdzić wg ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw z dnia 11 maja 2012r. (Dz.U. z 2012, poz. 637)
Po drugie - zasiłek stały to nie tylko wiek i brak dochodu, który uprawnia do takiej formy pomocy, ale jak w przypadku każdego zasiłku z pomocy społecznej należy spełnić warunki określone w ustawie o pomocy społecznej. W przypadku zasiłku stałego Ośrodek na pewno sprawdzi, czy Wy jako dzieci (a piszesz, że Was było 8), a więc osoby zobowiązane do alimentacji na rzecz rodziców nie jesteście w stanie w pierwszej kolejności pomóc mamie.
I mogę tylko poradzić podobnie jak pracuś. Najlepiej iść do OPS na terenie swojej gminy i tam poprosić o wszelkie informacje.
Pozdrawiam.
purocka
Praktykant
Od: 25 maja 2009, 12:34
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 19:30

Dziękuję za odpowiedź..
Chodzi o to że moja mama była w OPS i tam Pani nakrzyczala na mamę i powiedziała skąd takie bzdury wymyśla że trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności ogólnie mama korzysta z OPS zasiłek okresowy i celowy a niby stały nie należy się bo nie ma Orzeczenia o niepełnosprawności a jest w wieku emerytalnym
Magdax2

Napisano: 16 mar 2016, 20:43

niech mama złoży w ops pismo - wniosek o zasiłek stały - za potwierdzeniem na kopii
Przyznają albo odmówią - będzie na piśmie
kolo32

Napisano: 17 mar 2016, 9:28

musicie się liczyć z tym, że u każdego z was będzie robiona alimentacja na rzecz rodziców zgodnie z ustawą o pomocy społecznej i kodeksem rodzinnym i opiekuńczym 9 alimentacja działa w dwie strony: rodziców a nawet dziadków na dzieci i wnuki i odwrotnie, a swoją drogą to jest ciekawe socjologicznie- jedna matka jest w stanie wychować, wyżywić i utrzymać 8 dzieci a 8 dzieci nie jest w stanie utrzymać jednej matki
felek

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x