Zasiłek stały z tyt. wieku - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 gru 2023, 13:54

Witam, ma mam pytanie, mam klienta który w okresie od paźndziernika do grudnia miał przyznany zasiłek okresowy. 04.12 skończył wiek emerytalny i z tego tytułu należy mu sie zasiłek stały, pytanie co mam zrobić? Odliczyć dochód z grudnia i przyznać zasiłek stały od 04.12? I jak z decyzją wstrzymanie zasiłku okresowego w grudniu? Prosze o pomoc
Natalia-32
Praktykant
Od: 22 maja 2023, 7:58
Zajmuję się: praca socjalna

Napisano: 14 gru 2023, 14:40

Prosta sprawa ;) - przyznać zasiłek stały od 04.12.br., do dochodu nie wliczać zasiłku okresowego, nie wstrzymywać ani nie uchylać zasiłku okresowego!

Zgodnie z art. 37 ust. 6 ustawy z 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2023.901 z późn. zm.), przy ustalaniu uprawnienia oraz wysokości zasiłku stałego do dochodu nie wlicza się kwoty zasiłku okresowego.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 14 gru 2023, 15:37

Witaj! W przypadku klienta, który skończył wiek emerytalny w grudniu, możesz dokonać zmiany rodzaju zasiłku z okresowego na stały od daty skończenia wieku emerytalnego, czyli od 4 grudnia. Jednakże, zanim dokonasz takiej zmiany, konieczne jest odliczenie dochodu z grudnia, aby prawidłowo ustalić wysokość nowego zasiłku stałego. Co do decyzji wstrzymania zasiłku okresowego w grudniu, należy poinformować klienta o tej zmianie i wydać stosowną decyzję w tej sprawie. Upewnij się, że wszelkie dokumenty i informacje są prawidłowo zgromadzone, aby uniknąć ewentualnych nieścisłości.
Marek 😊
Marek999
Praktykant
Od: 27 lis 2023, 16:05
Zajmuję się: pomocą biednym ludziom

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem