Witam, ma mam pytanie, mam klienta który w okresie od paźndziernika do grudnia miał przyznany zasiłek okresowy. 04.12 skończył wiek emerytalny i z tego tytułu należy mu sie zasiłek stały, pytanie co mam zrobić? Odliczyć dochód z grudnia i przyznać zasiłek stały od 04.12? I jak z decyzją wstrzymanie zasiłku okresowego w grudniu? Prosze o pomoc
Prosta sprawa - przyznać zasiłek stały od 04.12.br., do dochodu nie wliczać zasiłku okresowego, nie wstrzymywać ani nie uchylać zasiłku okresowego!
Zgodnie z art. 37 ust. 6 ustawy z 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2023.901 z późn. zm.), przy ustalaniu uprawnienia oraz wysokości zasiłku stałego do dochodu nie wlicza się kwoty zasiłku okresowego.
Witaj! W przypadku klienta, który skończył wiek emerytalny w grudniu, możesz dokonać zmiany rodzaju zasiłku z okresowego na stały od daty skończenia wieku emerytalnego, czyli od 4 grudnia. Jednakże, zanim dokonasz takiej zmiany, konieczne jest odliczenie dochodu z grudnia, aby prawidłowo ustalić wysokość nowego zasiłku stałego. Co do decyzji wstrzymania zasiłku okresowego w grudniu, należy poinformować klienta o tej zmianie i wydać stosowną decyzję w tej sprawie. Upewnij się, że wszelkie dokumenty i informacje są prawidłowo zgromadzone, aby uniknąć ewentualnych nieścisłości.