zasiłek szkolny . Pomóżcie - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 kwie 2014, 14:24

Mam pytanko: czy przyznalibyście stypendium? czy odesłać ojca dzieci do innej gminy? Zmarła matka dwójki dzieci, ojciec nie zamieszkuje w naszej gminie gdyż rozwiódł się z matką. Dzieci uczęszczają do szkoły w naszej gminie i też zamieszkują, obecnie babcia sprawuje opiekę ale prawnie są ojca. co zrobić w takiej sytuacji????
ola123

Napisano: 16 kwie 2014, 14:48

stypendium jest przyznawane uczniom zamieszkałym na terenie danej gminy, więc do innej raczej nie powinnaś odsyłać... z kolei ojciec jest prawnym opiekunem, ale dzieci nie są pod jego opieką. jeszcze jest opcja żeby wniosek złożył dyrektor szkoły...ja bym na Twoim miejscu w pierwszej kolejności zajęła się tematem zasiłku szkolnego z uwagi na śmierć mamy. do przyznania stypendium musisz wyliczyć dochód rodziny - i tu może być problem gdyby wniosek złożył dyrektor (ciężko będzie mu zdobyć potrzebne zaświadczenia)
M@rzena

Napisano: 17 kwie 2014, 8:42

czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ? jak rozwiązać taką sytuacje?
ola123

Napisano: 17 kwie 2014, 9:45

przyznałabym teraz zasiłek na wniosek dyrektora szkoły (o ile nie minęły 2 miesiące)
a jeśli chcą ubiegać się o stypendium,to niech najpierw uregulują swoją sytuację rodzinną
xyz@

Napisano: 17 kwie 2014, 12:34

prawny opiekun powinien dostać stypendium, czyli ojciec. kontaktowalas się z nim? ma on jakiś kontakt z tymi dziecmi? niech babcia napisze oświadczenie, ze ona sprawuje opieke
alinaa

Napisano: 17 kwie 2014, 13:10

Zasiłek szkolny na wniosek dyrektora szkoły jest dobrym pomysłem. Co do stypendium szkolnego - dyrektor szkoły też może złożyć wniosek, jak dyrektor wpisze w skład rodziny dziadków (a zgodnie z definicją rodziny: dzieci i dziadkowie tworzą tę rodzinę) ty wszczynasz postępowanie, wzywasz ich do uzupełnienia dochodów, ewentualnie oświadczenie o przyczynie sprawowania opieki nad dziećmi a do tego jeszcze jakieś alimenty od ojca dzieci? W takiej sytuacji podejrzewam, że będzie przekroczenie dochodów i decyzja odmowna.
Może inni się też wypowiedzą?
Pozdrawiam
AgaS

Napisano: 16 lis 2014, 13:08

A czy przy przyznawaniu zasiłku szkolnego bierze się pod uwagę też dochód rodziny?Proszę o pomoc!
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x