Pani figuruje w 2014 jako podatnik podatku rolnego grunty rolne miała gospodarkę w 2014 r. 5 ha przeliczeniowe i w 2015 w lipcu przekazała darowizną ziemię dla córki dostała emeryturę rolniczą od lipca. Więc liczę jej do dochodu: gospodarkę 5 ha bo to nie jest utrata bo w 2014 r. miała cały rok i liczę emeryturę jako dochód uzyskany za sierpień tak a w nowym okresie 2016/2017 liczę tylko emeryturę podzieloną od lipca do grudnia na 6 m-cy, czy hektary do lipca które miała też liczę czy już nie
24) uzyskaniu dochodu - oznacza to uzyskanie dochodu spowodowane:
d) uzyskaniem zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej, z wyjątkiem rent przyznanych rolnikom w związku z przekazaniem lub dzierżawą gospodarstwa rolnego
KTO JESZCZE SIĘ WYPOWIE BO MAM MĘTLIK...Czy jest to uzysk czy nie Czy mam wliczać dla Pani ziemię skoro na dzień wniosku jej nie ma a miała? i Czy dzielić ziemię w nowym okresie
Pani mi przedstawiła decyzję w decyzji jest napisane że jest to emerytura rolnicza nie pełna bo nie ma wieku pełnego, więc licze czy nie liczę i jeśli do lipca miała ziemię to w nowym okresie dziellę na 6 m-cy czy nie? każdy coś innego pisze no
Za cały 2014 rok liczysz jej dochód z gospodarstwa, emeryturę za sierpień 2015 też bym liczyła bo w literce d) jest napisane, że nie liczysz tylko rent przyznanych rolnikom w związku z przekazaniem lub dzierżawą gospodarstwa rolnego (a nie emerytur lub rent, albo ogólnie świadczeń), a jeśli Pani dostała emeryturę, to ja bym ją liczyła.
Jak 2015 rok będzie rokiem bazowym to liczysz jej gospodarstwo za 6 m-cy (czyli od lipca nie) i emeryturę jako dochód uzyskany w roku bazowym (dzielisz przez 6 m-cy).
benta pisze:zmiany dot. utraty/uzysku renty wchodzą już 7 września 2015 r.
weź nie wprowadzaj zamentu benta co wchodzi od 7 września bez głupot. https://www.mpips.gov.pl/gfx/mpips/userf ... 201217.pdf-
przeczytaj art. i przestań pleść głupoty!