ZAŚWIADCZENIA - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 31 mar 2015, 9:53

biorę oświadczenia o niepobraniu w innej gminie
emma

Napisano: 31 mar 2015, 11:48

Nina... pisze:Ale ogólnie jeśli kobieta potrzebuje zaświadczenie np. do KRUS czy ZUS czy do szkoły czy do Ośrodka że pobiera świadczenia rodzinne to na prośbę słowną wystawiacie takie zaświadczenie :?: :?: czy musi napisać kartę że proszę o wydanie zaświadczenia do celów....
na słowną , pisaną i mailową .. wystawiamy :)

KPA art. 217
§ 1. Organ administracji publicznej wydaje zaświadczenie na żądanie osoby ubiegającej się o zaświadczenie.
§ 2. Zaświadczenie wydaje się, jeżeli:
1) urzędowego potwierdzenia określonych faktów lub stanu prawnego wymaga przepis prawa;
2) osoba ubiega się o zaświadczenie ze względu na swój interes prawny w urzędowym potwierdzeniu określonych faktów lub stanu prawnego.
§ 3. Zaświadczenie powinno być wydane bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni.
§ 4. Zaświadczenie wydaje się w formie dokumentu elektronicznego, opatrzonego bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu, jeżeli zażąda tego osoba ubiegająca się o zaświadczenie.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2015, 12:30

no właśnie Ewalu, a masz w mailach ten bezpieczny podpis petenta? Wątpię żeby, któryś z naszych petentów sobie wyrobił za 300 czy tam 500 zł podpis elektroniczny.
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2015, 12:38

anetag pisze:no właśnie Ewalu, a masz w mailach ten bezpieczny podpis petenta? Wątpię żeby, któryś z naszych petentów sobie wyrobił za 300 czy tam 500 zł podpis elektroniczny.
§ 4. Zaświadczenie wydaje się w formie dokumentu elektronicznego, opatrzonego bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu, jeżeli zażąda tego osoba ubiegająca się o zaświadczenie.
ale
§ 1. Organ administracji publicznej wydaje zaświadczenie na żądanie osoby ubiegającej się o zaświadczenie.
i tu nie masz określonego sposobu żądania
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2015, 12:44

no właśnie a wniosek czy podanie ma być podpisany a skąd wiesz kto się na mailu podpisuje.
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2015, 12:45

na podanie mailem wysłane nie wydaję zaświadczeń
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2015, 13:21

Organ administracji publicznej wydaje zaświadczenie na żądanie osoby ubiegającej się o zaświadczenie.
i tu nie masz określonego sposobu żądania
Czyli jeśli Pani powie, że chce zaświadczenie, to ja je wydaje i wpisuje prośba ustna o zaświadczenie i już , tak jak ewalu mówi nie ma określonego żądania, i np. jak siostra chce klientki zaświadczenie dla siostry bo np. leży chora to piszę wydano zaświadczenie siostrze i już.
Nina...

Napisano: 31 mar 2015, 13:53

Nina jestem przerazona tym co piszesz :shock:
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 31 mar 2015, 13:58

ja nie mam problemu, bo nasza szefowa nie chce podpisywać zaświadczeń jeśli po nie przychodzi osoba, która nie jest tą osobą której zaświadczenie dotyczy :D
anetag
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x