Witam, a jak liczycie dochód z gospodarstwa rolnego gdy były zmiany w wielkości gospodarstwa w roku bazowym?? to tak jak przy rodzinnym czyli wielkość gospodarstwa rolnego z uwzględnieniem zmian w poszczególnych miesiącach czy jak??
proszę o podpowiedź
Art. 6 ustawy z dnia 14.08.2020r. o zmianie ustawy o biokomponentach i biopaliwach ciekłych oraz niektórych innych ustaw, który zmienił art. 2 ust. 1 ustawy o opłacie skarbowej (dodany pkt 9)
- Czy rozdzielność majątkowa ma wpływ na skład gospodarstwa domowego?
- Jeżeli we wniosku o zaświadczenie będzie wpisany tylko jeden z małżonków i dziecko a my mamy wątpliwość co do tego to nie wnikamy? Skoro tak oświadczyli?
Sytuacja z gospodarstwem. Pan jest właścicielem dużego gospodarstwa, które od 2015 roku dzierżawi córce w zamian za rentę/emeryturę z KRUS. W 2021 na początku roku umowa zostaje rozwiązana. Liczę to gospodarstwo i rentę czy samo gospodarstwo?? Bo sama już nie wiem
Czy ktoś z Was rozliczał się może z oddziałem wojewódzkim odnośnie ilości wniosków na podstawie złożonych zaświadczeń? Chodzi mi o to 100 zł które zostaje przyznane dla gminy.
skoro dochód mamy brać za 2019 to policz mu dochód z renty bez gospodarstwa
No dobrze, ale czy wydzierżawienie córce wyczerpuje zapis art. ust. 8 a ustawy o świadczeniach. W ustawie o ubezpieczeniach stoi: Uznaje się, że emeryt lub rencista zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej, jeżeli ani on, ani jego małżonek nie jest właścicielem (współwłaścicielem) lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym i nie prowadzi działu specjalnego, nie uwzględniając:
1) 6 gruntów wydzierżawionych, na podstawie umowy pisemnej zawartej co najmniej na 10 lat, której zawarcie potwierdził wójt, właściwy ze względu na miejsce położenia przedmiotu dzierżawy, osobie niebędącej:
(...)
b) jego zstępnym lub pasierbem,
Co w sytuacji, gdy Pani pomyliła się składając wniosek o zaświadczenie ponieważ wgl nie chciała go złożyć, gdyż chciała sobie złożyć na opał, a zaświadczenie zostało już wydane?