Poradźcie co z tym fantem zrobić.
Pan złożył wniosek o wydanie zaświadczenia na "Czyste powietrze", po czym dzwoni, że jednak rezygnuje, bo on nie wiedział, że bierzemy dochód za 2019r., a jemu się to nie kalkuluje, bo żona wzięła odprawę przed emeryturą i złoży w przyszłym okresie zasiłkowym jak będzie brany 2020r. Napisał oświadczenie o wycofanie tego wniosku. W związku z powyższym co mam wydać na ten wniosek żeby go pozostawić bez rozpatrzenia? Umorzenie wszczęcia postępowania? Ma ktoś jakiś pomysł?
Witam!
Pani otrzymała na początku 2019 r. dużą kwotę ok 5.000 zł tytułem spłaty zaległych alimentów za lata poprzednie. Później dostawała przez następne miesiące 2019 r. miesięczną kwotę zasądzonych alimentów zgodnie z wyrokiem. Czy w oświadczeniu o dochodach nieopodatkowanych powinna wpisać wszystko co otrzymała (łącznie z nadpłata zaległych alimentów) czy tylko bieżące z całego roku? Jak sądzicie?
Pani składa wniosek o wydanie zaświadczenia ma dziecko lecz nie jest mężatką nie otrzymywała w 2019 roku alimentów czy wystarczy, że napisze mi to na oświadczeniu czy muszę od niej żądać zaświadczenie komornika o całkowitej bezskuteczności egzekucji alimentów?
kobieta składa wniosek o wydanie zaświadczenia. Wpisuje siebie i dzieci, jest mężatką. Nie ujęła męża. Widzę, że w 500+ ona jest wnioskodawcą ale dobry star wziął mąż. Czy jakoś czepiać się składu rodziny??
Wytłumaczy mi jakaś dobra dusza zasady odliczania 13emerytury? Czytam Wasze posty i potrzebuję chyba łopatologicznego przykładu. Korzystam z Programu ETER i zastanawiam się co wpisać w poszczególnych okienkach tj. dochód, podatek należny od dochodu, składka na ubezpieczenie zdrowotne, składka na ubezpieczenie społeczne.
Przykład danych, załóżmy, w których jestem posiadaniu:
Dochód: 25139,88 zł
Skł.ubez.społ: 0 zł
Podatek należny od dochodu: 1966,00 zł
Skł. ubez. zdrowotne w 2019 r.: 2262,60 zł
a teraz wchodzi kwestia 13-stki
dochód: 1100,00 zł
zaliczka na podatek: 113,00 zł
składka zdrowotna: 99 zł
netto: 888 zł
Czyli co wpisuję w Program?
DOCHÓD: 25139,88 zł - 1100,00 zł = 24039,88 zł czy odejmuję tutaj netto?
PODATEK: 1853,00 zł
SKŁ.UBEZ.ZDROWOTNE: 2262,60 zł - 99,00 zł = 2163,60 zł
Serio ? nie masz innych rzeczy do roboty ? Kawa stygnie. Ja wprowadzam to w ETER tak:
Dochód: 25139,88 zł
Podatek należny od dochodu: 1966,00 zł
Skł.ubez.społ: 888,,00 zł (ponieważ zawsze jest 0 składka w to miejsce wprowadzam 13 emeryturę)
Skł. ubez. zdrowotne w 2019 r.: 2262,60 zł